Utrechtse clubs met tennisaccommodatie profiteren van gezamenlijke inkoop zonnepanelen

(Tennis)clubs uit gemeente Utrecht

Samen sta je sterk. Vandaar dat sportbelangenbehartiger in de gemeente Utrecht VSU (Vereniging Sport Utrecht) zoveel mogelijk sportclubs in de omgeving aanspoorde om aan te haken bij de collectieve inkoop van zonnepanelen. De VSU maakt zich sterk voor duurzamere sportcomplexen. Zes verenigingen met een tennisaccommodatie sloten zich aan en namen gezamenlijk een kleine vijftienhonderd zonnepanelen af.

In samenwerking met de gemeente Utrecht en een energiecoöperatie maakte VSU het mogelijk om tegen aantrekkelijke voorwaarden zonnepanelen aan te schaffen. De vastgestelde klimaatdoelstellingen van de gemeente was voor die partij reden om financieel bij te dragen aan de procesbegeleiding. In totaal namen tien sportverenigingen deel aan de actie, waaronder twee tennisclubs (ULTC-Iduna en PVDV) en vier omniverenigingen met een tennisaccommodatie (Hercules, DESTO, PVC en Sportcentrum Oudenrijn). VSU begeleidde het aanbestedingsproces en voorzag de clubs van adviezen over de hoeveelheid af te nemen panelen. “Wij hielpen clubs met het voortraject, zodat de clubs tijdig subsidie konden aanvragen en zodat er goed in kaart werd gebracht hoeveel panelen een club kon plaatsen”, vertelt Irene Mobach, projectleider energie van VSU. “Met een gratis energiescan werd per club de mogelijkheden om te verduurzamen in kaart gebracht. Daarnaast werd met een constructieonderzoek bepaald hoeveel panelen het dak van het complex kon dragen.”

Mooie prijs

Nadat voor de clubs met grootverbruikaansluiting de subsidieaanvraag voor Stimulering Duurzame Energie (SDE+) was goedgekeurd, kon VSU op zoek naar de leverancier met de beste voorwaarden. “Door de grootschalige aanvraag was het voor ons mogelijk om een mooie prijs te bedingen met goede voorwaarden”, vervolgt Mobach. “Vervolgens hebben vijf van de zes clubs ook gebruik kunnen maken van de subsidie Energiebesparing en duurzame energie sportaccommodaties (EDS). Samen met de toegekende subsidie werden de kosten voor de clubs behoorlijk gedrukt. Voor het resterende bedrag gaven clubs obligaties uit, sloten een lening af of maakten gebruik van het eigen vermogen.”

Het gehele project is inmiddels bijna afgerond. Binnenkort kunnen alle deelnemende verenigingen profiteren van de besparingen. En die zijn niet misselijk. Voor de clubs met een tennisaccommodatie levert de investering jaarlijks een besparing op 1.215.800 kWh, hetgeen neerkomt op een kleine € 70.000. “Een fraai resultaat”, vindt ook Mobach. “Zo zie je maar wat je kunt bereiken door samen te werken. En alle partijen hebben baat bij de verduurzaming. De gemeente Utrecht is een stap dichterbij het behalen van de klimaatdoelstellingen en de sportclubs profiteren van een mooie besparing op de energiekosten.”

Ook aan de slag met het verduurzamen van de tennisaccommodatie? De routekaart Duurzaam Verenigingen geeft tips welke stappen je als vereniging kunt doorlopen om tot een optimaal resultaat te komen. Ook de informatie op Centrecourt.nl helpt je op weg.