Overkapt tennissen in de buitenlucht bij TC Capelle

Best practice door: TC Capelle

Beschrijving van het probleem en/of de aanleiding voor deze best practice

Een verhuizing biedt nieuwe mogelijkheden. Daar kan TC Capelle (fusie van LTC de Blinkert en CTC) over meepraten. De club maakt sinds september 2011 gebruik van een geheel nieuw tennispark, mét overkapping boven een aantal banen. "Wij willen heel graag het hele jaar door tennis aanbieden. Als service aan onze leden, maar ook om meer inkomsten te generen", stelt Roland van Houdt, oud-voorzitter van fusiepartner CTC en tegenwoordig verantwoordelijk voor de verhuur van de overkapte banen. Hoe heeft TC Capelle zo'n grote investering voor elkaar gekregen?

Beschrijving van de oplossing die heeft geleid tot deze best practice

Van Houdt: "Een vaste hal gebruik je alleen in de winter - en soms in de zomer bij regen. Dat is een dure oplossing. Voor een hal met drie of vier banen betaal je circa 1,3 miljoen euro. Wij waren voor zes overkapte banen 850.000 euro kwijt."

TC Capelle koos voor de Belgische firma Veldeman. Van Houdt: "Het is een aluminium constructie over zes banen, die permanent blijft staan. Net een grote parasol boven de banen. In de winter kunnen we de zijkanten afsluiten met Ferraritentdoek. Ook hebben we verwarming, zodat je ‘s winters halcondities hebt. Zo kunnen leden altijd doorspelen op het eigen park. In het hele proces hebben we overigens uitgebreid contact gehad met de KNLTB. Ze hebben met ons meegedacht, onder meer waar de baan en overkapping aan moeten voldoen."

Beschrijving van het resultaat voor de vereniging van deze best practice

De overkapping biedt de vereniging veel voordelen, stelt Van Houdt. “We genereren extra inkomsten door de verhuur van overkapte banen aan niet-leden. Veel mensen uit de omgeving hebben hier al een baan gehuurd, wat wellicht ook weer nieuwe leden oplevert.” TC Capelle zit bij een 35 procent bezettingsgraad van de overkapping op breakeven.

"Alles daarboven is winst. We zitten nu al op een bezetting van bijna 43%." Daar moet je wel wat voor doen, erkent Van Houdt. "Een overkapping biedt veel mogelijkheden, maar dat gaat niet vanzelf. Je moet als club zorgen voor een goede sfeer en veel activiteiten. Zo hebben we eens per maand een instuif op zaterdagavond en we organiseren competities voor alle doelgroepen. Er is trouwens ook een positief effect dat we niet hadden voorzien: doordat er ‘s winters onder de overkapping gewoon doorgespeeld wordt, is de bar altijd open. Daardoor gaan mensen ook sneller buiten tennissen, omdat ze weten dat het paviljoen open is. Op sommige winterdagen werd er wel op twaalf of veertien banen getennist. Een ander voordeel is dat de lessen altijd doorgaan. Daardoor creëer je meer binding met je leden. Ze vinden het fantastisch dat ze in de winter op hun eigen club kunnen doorspelen, tegen lagere kosten dan wanneer je een baan zou huren in een hal."