Keltenwoud trekt aandacht bedrijven met aanleg padelbanen

TV Keltenwoud

Het komt voor dat tennisclubs in verhouding met het ledenaantal beschikken over te veel tennisbanen. Deze onderbezetting is zonde van de ruimte op de accommodatie. TV Keltenwoud in Bennekom verkeerde in een soortgelijke situatie en bedacht een plan om twee tennisbanen op te offeren voor de aanleg van drie padelbanen. Een uitstekende keuze, zo blijkt naderhand.

Padel kun je zien als een combinatie van tennis en squash, waarbij de tennisregels worden gehanteerd en de omheining onderdeel is van het spel. De combinatie van deze twee sporten staat garant voor snelle en spannende rally’s. Sinds 2015 stimuleert de KNLTB verenigingen om in te spelen op de behoefte aan variatie en keuzevrijheid van tennissers.

Afgelopen november werden de padelbanen officieel geopend met demonstratiewedstrijden tussen enkele topspelers uit de padelsport. Maar voor de leden van de Bennekomse vereniging waren de banen al sinds augustus bespeelbaar. “Vrijwel iedereen is nieuwsgierig naar wat padel inhoudt”, vertelt voorzitter Chris Kluitmans. “De jeugd en de volwassenen vinden het sowieso leuk om het eens uit te proberen. De vijftigplussers hebben soms wel een zetje nodig. Zij denken dat het voor hen te snel gaat. Maar als zij eenmaal op de baan staan, vinden ook zij het een superleuk spel.”

Opkomende sport

Een dalend ledenaantal lag ten grondslag aan de uiteindelijke realisatie van de padelbanen. Zo’n acht jaar geleden verhuisde Keltenwoud naar een nieuwe accommodatie, gericht op een groeiend ledenbestand. Maar de realiteit was dat in de jaren daarna het ledenaantal van negenhonderd juist daalde. Het gevolg: een verstoorde balans in de baanbezetting. “Toen zijn we als bestuur gaan nadenken over ideeën om dit probleem op te lossen”, vervolgt Kluitmans. “Padel is een opkomende sport die zich de komende jaren nog verder zal gaan ontwikkelen. Wij zagen het als een kans om hierbij aan te haken.”

Inspiratie

Vervolgens werd onderzoek gedaan naar de mogelijkheden voor padelbanen op het sportpark van Keltenwoud. Voor inspiratie bezocht het bestuur andere verenigingen die padelbanen hadden aangelegd. Het meest gangbare idee was om twee tennisbanen ‘op te offeren’ voor drie padelbanen. Kluitmans: “Vanwege de smashcourtondergrond was een aantal praktische zaken, zoals de drainage, al grotendeels geregeld. Van de Algemene Ledenvergadering kregen wij groen licht om de case uit te werken en na de Bijzondere Algemene Ledenvergadering werd de financiering goedgekeurd.”

Bedrijfsuitje

Behalve een uitbreiding van het tennisaanbod voor de leden van Keltenwoud, weet ook het bedrijfsleven de tennisclub te vinden. Volgens Kluitmans informeren veel bedrijven naar de mogelijkheden voor een clinic. “Zij maken er een bedrijfsuitje van met na afloop een drankje in de kantine. Ook de selectie van eredivisieclub Vitesse kwam hier om padel te spelen. De exploitatie van de banen is met de opbrengsten prima gedekt. Ons grote voordeel is dat wij drie banen hebben, waardoor wij twaalf personen tegelijk kunnen voorzien. Ook voor onze leden is dit overigens handig, want zo kan er vrijwel altijd gespeeld worden. Vooral vanaf de lente verwachten wij veel animo. De padelbanen hebben in elk geval voor reuring gezorgd op de club en dat hadden we nodig.”