Gezonde snacks op het menu voor jeugdleden TC Helios

T.C. Helios

Beschrijving van het probleem en/of de aanleiding voor deze best practice

Broodje knakworst, kroket of frikadel met een zakje snoep: dat is wat kinderen van T.C. Helios vaak voorgeschoteld kregen wanneer zij klaar waren met tennissen. Op z’n tijd smakelijke lekkernijen, maar er zijn natuurlijk gezondere snacks te bedenken. Daar dacht de Heelse club net zo over. Ze wilden graag een bijdrage leveren aan de maatschappelijke trend om overgewicht en een ongezonde leefstijl van kinderen tegen te gaan.

Beschrijving van de oplossing die heeft geleid tot deze best practice

Om te peilen of het idee draagvlak had onder de kinderen en ouders, werd een pilotgroep ingesteld. Tijdens competitie- en toernooidagen werd het frituursel vervangen door fruit, puntjes kaas, plakjes worst en schaaltjes met druiven. “Met de ongezonde broodjes knakworst waren wij niet echt maatschappelijk verantwoord bezig om de leefstijl van kinderen gezonder te maken”, weet voorzitter Astrid Houtappels van Helios. “Terwijl gezondere snacks net zo lekker en een stuk gezonder zijn. Maar om niet meteen de hele boel om te gooien, peilden we eerst de mening van één team. In eerste instantie vroegen de kinderen waar hun broodje knakworst was, maar toen zij de gezellige schalen en gedekte tafel zagen met allerlei vers fruit, kaas en worteltjes waren zij direct om. En ook de reacties van de ouders en de tegenpartij waren positief.”

Reden genoeg om dit idee door de hele club door te voeren en alle jeugdteams te voorzien van een gezonde snack. Een lid van de kantinecommissie is voedingsadviseur en zij zorgde ervoor dat er iedere week nieuwe soorten snacks op het menu stonden. Houtappels: “Van soep met bruin brood tot fruitspiesen; iedere week was het eten voor de tennissers anders. De kantinecommissie is goed op de hoogte van wat de kinderen wel en niet lekker vinden, zodat er niet iets wordt ingekocht dat vervolgens wordt weggegooid. En iedereen vind het een goed initiatief.”

Beschrijving van het resultaat voor de vereniging van deze best practice

“De hele gezonde sfeer met de gedekte tafels brengt een hoop gezelligheid met zich mee”, beschrijft Houtappels. “En het idee wordt gedragen door zowel onze leden, als de ouders. Het idee is inmiddels totaal geaccepteerd en eigenlijk wil niemand meer terug. Maar om de kantine helemaal te veranderen in een gezonde kantine gaat me iets te ver. We moeten wel normaal blijven doen. Er zijn ook mensen die trek hebben in een iets minder gezonde snack en dat is bij ons geen probleem.”