Geluid en lichtwering TV Smashing ‘89

Best practice door: TV Smashing ‘89

Beschrijving van het probleem en/of de aanleiding voor deze best practice

TV Smashing ’89 is één van de drie tennisverenigingen in Best en bestaat 25 jaar.

De gemeente Best heeft het plan om binnen de ringweg rondom het tennispark de nieuwe woonwijk Schutboom te ontwikkelen. Om het wonen zo plezierig mogelijk te maken, moeten er maatregelen worden genomen om het geluid en de verlichting afkomstig van het tennispark te beperken.

Beschrijving van de oplossing die heeft geleid tot deze best practice

Uit onderzoek kwam naar voren dat een muur van vijf meter hoog rondom de tennisbanen oplossing zou bieden. Het voorstel van de gemeente was om de muur in beton te laten uitvoeren op een meter afstand van de tennisbanen aan de buitenzijde. Aan de zijde van de nieuwe woonwijk zou dan een groen talud met begroeiing komen.

In overleg met de gemeente is door TV Smashing ’89 contact opgenomen met een architectenbureau uit Best dat bekend is met de vereniging en de locatie.  Hen is gevraagd te assisteren bij de vormgeving van de mogelijke betonwand.

De hoge wand zou bepalend zijn voor de uitstraling van het park. Om dit beeld helder te krijgen, is het gevisualiseerd. Dit heeft bij velen de ogen geopend. Alle betrokken partijen waren het erover eens dat een betonnen wand niet bijdraagt aan de positieve uitstraling van het park.

Samen met het architectenbureau kwamen we erachter dat de geluidwering ook op het talud geplaatst kon worden. Deze optie was niet alleen goedkoper maar betekende ook een minder hoge muur. Geen grondkering, of alleen daar waar nodig met zogenaamde legio blokken, is een goedkope en adequate oplossing. Deze legio blokken werden aan beide zijden bekleed met duurzaam Siberisch lariks en geven het park een natuurlijke uitstraling.

Daarnaast is in het midden van de drie banen die gelegen zijn aan de geluidwering niet gekozen voor dezelfde begroeiing als aan de woonwijkzijde, maar voor betonnen stapelblokken en stapeltreden. 

Hierdoor ontstaat er als het ware een tribune met ligging op het zuidwesten, zodat tennisliefhebbers hier heerlijk in het zonnetje van het tennisspel kunnen genieten. 

Beschrijving van het resultaat voor de vereniging van deze best practice

Door goed te kijken waar een kostenreductie behaald zou kunnen worden, is een ontwerp gerealiseerd dat uiteindelijk zelfs goedkoper werd dan de oorspronkelijk geplande betonwand van vijf meter hoog.

Door goed overleg tussen de verschillende partijen, de architect, TV Smashing ’89 en de gemeente is uiteindelijk dit aantrekkelijke tennispark ontstaan waar leden midden in een woonwijk met veel plezier gaan tennissen.

Helaas is het alleen mogelijk om vanuit Nederland een reactie te plaatsen.