Enthousiasme en saamhorigheid hoofdingrediënten voor gerenoveerd, duurzaam clubhuis

HTC Havelte

Beschrijving van het probleem en/of de aanleiding voor deze best practice

Afgelopen zaterdag was het eindelijk zover voor HTC Havelte. De Drentse tennisclub opende de deuren van het nieuwe, duurzame clubhuis. Of zoals voorzitter Ruud van der Laan het begin januari omschreef: het ‘mooiste en duurzaamste clubhuis in de regio en daarbuiten’. De grote trots van HTC na twee jaar werk is geenszins misplaatst. In een periode van twee jaar zette maar liefst veertig procent van de volwassen leden zich belangeloos in voor het grootscheepse project en het resultaat mag er zijn. Het is het ultieme bewijs van wat je als leden van een tennisvereniging met toewijding en werklust samen kunt bereiken.

Beschrijving van de oplossing die heeft geleid tot deze best practice

“Het was een schitterende dag”, blikt Gerard Veerkamp, bij HTC onder meer verantwoordelijk voor communicatie en publiciteit en lid van de sponsorcommissie, terug op de opening. “Er waren een kleine honderd belangstellenden. De opening werd verricht door de burgemeester en zelfs onze voorzitter was erbij voor het officiële gedeelte, terwijl hij herstelt van een hartoperatie.”

Onderhoud en verduurzaming

Het grote besef van de leden dat er iets aan het clubhuis moest gebeuren, werd mede gecreëerd door de staat van de thuishaven twee jaar geleden. Want eerlijk is eerlijk, er was best wat achterstallig onderhoud weg te werken. Naast het ‘gewone’ onderhoudswerk waar elke huiseigenaar voor staat, moest er veel werk worden verzet om het clubhuis, zeker wat douche-, kleedruimtes en sanitair, aan te passen aan de eisen anno 2016. Bovendien was het een unieke mogelijkheid om een inhaalslag te maken op het gebied van verduurzaming en efficiënt energiegebruik.

Die veertig procent van de volwassen leden kwam in de praktijk neer op 65 mannen en vrouwen die in de afgelopen twee jaar in touw waren om de renovatie van het clubhuis te verwezenlijken. Er moest van alles gebeuren en iedereen vond dan ook wel een klus die bij hem of haar paste: slopen, bouwen, timmeren, schilderen, isoleren, straten maken, vloeren leggen en schoonmaken van interieur, exterieur en meubilair. Zaterdag tijdens de opening stipte de burgemeester van Havelte de belangeloze inzet van de leden ook aan. “Hij zei in zijn toespraak dat de verbouwing het resultaat was van eigen dorpskracht. Vooral door goede sfeer en saamhorigheid binnen de club is er een knap stukje werk geleverd, zo zei hij”, aldus een trotse Veerkamp. De grote saamhorigheid en de bereidheid elkaar te helpen, komt vooral op het conto van voorzitter Ruud van der Laan. “Hij heeft een aanstekelijk enthousiasme, echt het vermogen om anderen te enthousiasmeren en mee te krijgen in zijn plannen. Dat heeft hier een grote rol gespeeld.”

Professionele inbreng

De hoeveelheid werk en het voornemen het clubhuis ‘groener’ te maken vereisten meer dan alleen de inzet van vrijwilligers. Professionele bedrijven werden ingeschakeld voor een aantal essentiële werkzaamheden. Zo werd onder meer de lange zijde van de kantine met zicht op de vier tennisbanen vernieuwd: een schuifpui met dubbel glas kwam in de plaats van ramen en openslaande deuren. Verder plaatste een isolatiebedrijf uit de gemeente op het dak 27 zonnepanelen, die jaarlijks de energiekosten met zo’n 1.400 euro omlaag brengen. En er gebeurde meer op dat vlak. De eigen HTC-vrijwilligers isoleerden ‘binnen’ het dak en de vloer en zowel binnen als buiten de muren. Dat moet elk jaar nog eens een besparing van 1.800 euro op de gasrekening opleveren.

Werk in fasen

De leden gooiden verder een oud voorraadschuurtje tegen de vlakte en bouwden een nieuw voorraadhok, waar materialen, drank en andere spullen kunnen worden opgeslagen. En het gehele gebouw heeft een totaal ander aanzicht gekregen: bakstenen zijn verdwenen achter houten planken. Daarvoor moest de club wel 225 strekkende meter bewerkt larikshout op de kop tikken. Nog wat cijfers: buiten werd 270 vierkante meter isolatiemateriaal van twee keer vijf centimeter dikte gebruikt. Binnen ging het om 160 vierkante meter van twaalf centimeter dikte, dat werd afgetimmerd met gipsplaten. En al deze werkzaamheden werden in fasen aangepakt, want tijdens het competitieseizoen en bij toernooien moest er wel volop gespeeld kunnen worden. Daarnaast moest er ook tijd en ruimte blijven voor de nodige gezelligheid op de club. Veerkamp: “Dit soort werkzaamheden behelzen altijd veel meer dan je van te voren denkt. Maar er is nooit een situatie geweest dat leden niet konden spelen of bijvoorbeeld een kleedkamer niet konden gebruiken en dat was ook de bedoeling.”

Beschrijving van het resultaat voor de vereniging van deze best practice

De kosten van de verbouwingen bedroegen voor HTC een kleine 84.000 euro. Door sponsorovereenkomsten met een aantal leveranciers en een financiële impuls van ruim 8.400 euro van de gemeente Westerveld, waarvan Havelte een dorpskern is, kon de kosten behoorlijk worden gedrukt. Toch kwam HTC onder een totale investering van rond de 84.000 euro uit. De doortastendheid van de club in de afgelopen twee jaar had ook een kleine keerzijde. HTC liep met de verbouwing vooruit op overheidsinitiatieven om verduurzaming van de sportaccommodatie flink te subsidiëren en liep daardoor een aanzienlijk financieel voordeel mis. Des te trotser mag de club zijn op de grote inzet van de eigen leden bij de verwezenlijking van de plannen. “Het is jammer, maar je doet er niks aan”, weet Veerkamp. “Zo zijn nu eenmaal de regels.”