Besparen met zonnepanelen

Best practice door: TV Lewabo

Beschrijving van het probleem en/of de aanleiding voor deze best practice

Als vereniging is het belangrijk om de kosten zo laag mogelijk te houden. TV Lewabo beschikt over vijf gravelbanen en als enige tennisvereniging in Maas en Waal hebben ze ook een tennishal met drie banen. Dit paradepaardje is een bron van extra inkomsten, maar tegelijkertijd is het ook een kostenpost. De lampen in de hal verbruiken enorm veel stroom. 

Beschrijving van de oplossing die heeft geleid tot deze best practice

TV Lewabo ging bekijken hoe ze tot een zuinige en milieubewuste oplossing konden komen. Voorzitter Krista Damman: “Wij hebben een lokale partij benaderd om samen een plan op te stellen en ons te laten adviseren. Gelukkig hadden wij als vereniging voldoende financiële middelen, maar je wilt toch verantwoord omgaan met deze spaarcenten.”

Al vrij snel was duidelijk dat de vereniging zonnepanelen zag als een duurzame oplossing voor het grote energieverbruik. Damman: “Binnen twee maanden lagen 150 zonnepanelen op het dak van de tennishal en zijn de meters geïnstalleerd. Ook de lampen in de tennishal zijn nu voorzien van speciale energiezuinige lampen.”

Beschrijving van het resultaat voor de vereniging van deze best practice

Damman: “De huidige terugverdienmodule van de zonnepanelen is zes jaar. We houden op dit moment wekelijks de stand van de meters bij om te zien wat het concreet oplevert. Opvallend is dat ook op deels – en -zelfs geheel bewolkte dagen- de teller blijft lopen in ons voordeel. Over een goed half jaar kunnen we het resultaat over het eerste jaar bekijken.” 

Damman ziet nu al een verschil. “Onze maandelijkse energiekosten zijn op dit moment ook al een stuk lager als vorig jaar om deze tijd, dus qua liquiditeit is dit op de korte termijn al gunstig. Uiteindelijk zal de volledige stroomtoevoer afkomstig zijn van de panelen. TV Lewabo is dus kostenbewust en duurzaam!”