Beachtennisveld zorgt voor laagdrempelige strandsfeer bij LTC Zierikzee

LTC Zierikzee

Een braakliggend stuk grond bij LTC Zierikzee heeft sinds vorig jaar een nieuwe functie gekregen. Met de aanleg van een beachtennisveld kunnen in de zomermaanden leden en nieuwe leden op een laagdrempelige manier tennissen in het zand. Op die manier verbreedt de club zich ook, zegt voorzitter Ton Roggeband. “Het moet niet te moeilijk gemaakt worden om beachtennis uit te kunnen proberen.”

Beachtennis is een tennisvorm in opkomst. Het lijkt in veel opzichten op beachvolleybal: het veld heeft dezelfde afmetingen en lijnen. Het net hangt alleen iets lager. Verder zijn de regels ook vergelijkbaar: de bal mag niet op het zand komen en er wordt over het algemeen in duo’s gespeeld. Roggeband: “Single spelen is gewoon erg zwaar op zo’n veld. Dus het is voornamelijk heren- en damesdubbels of mix die op een beachveld spelen.”

Nederlands kampioen

Bij LTC Zierikzee hebben ze een beachveld aangelegd dat tot vorig jaar nog een grasveldje was. “Wij wisten niet precies wat we daar mee wilden. Vanuit de KNLTB werd ook al aangegeven: je kunt je ook focussen op iets anders dan alleen maar tennis voor verbreding van de vereniging.” De stap naar beachtennis was snel gemaakt omdat men bij de Zeeuwse vereniging al enthousiast waren gemaakt door een tennisleraar. “Ronald van Slooten, die bij ons lesgeeft, is Nederlands kampioen beachtennis. Hij is ook erg enthousiast over de sport.”

Het beachtennis past ook goed bij de Zeeuwse omgeving, zegt Roggeband. “Hemelsbreed zitten wij een kilometer fietsen van de Oosterschelde af. Veel zand in de omgeving dus. Bij de Brouwersdam liggen ook altijd tennisvelden. Ik heb daar onlangs nog meegedaan met een toernooi, maar daar stikt het van de schelpen. Kun je echt last van krijgen. Wij hebben heel schoon zand, zonder schelpjes.”  

Van Slooten geeft ook speciale beachtennislessen op het veld. Volgens Roggeband is het belangrijk dat je iemand hebt bij de club die daar verstand van heeft. “Het is toch iets anders dan tennis. Ik heb zelf ook een paar lessen genomen. Ik kwam er ook achter dat ik een paar dingen echt verkeerd deed omdat ik daar als een ‘normale’ tennisser stond. Het is dus handig om iemand op de club te hebben die daarvan op de hoogte is of die zich daar in wil verdiepen.”

LTC Zierikzee bood de lessen aan in een pakket van vijf lessen inclusief lidmaatschap. “Dat waren hoofdzakelijk eigen leden, maar ook nieuwe leden of mensen die het nog nooit hadden gedaan. Zij wilden kennis maken met beachtennis. Als er een lidmaatschap uit voortkomt is dat mooi meegenomen, maar dat hebben we nu ook nog niet precies inzichtelijk.”

Het is volgens Roggeband bij beachtennis wel belangrijk dat je als club activiteiten ontplooit rond het veld en dat je het gebruik ervan ook zo laagdrempelig mogelijk maakt. “Daarom hebben wij een kastje gemaakt met beachrackets erin en een geplastificeerd A4’tje met de spelregels erop. Op die manier kun je ook zo een keer gaan spelen zonder dat je daar van alles voor hoeft aan te schaffen. Het moet in ieder geval niet te moeilijk zijn om het te proberen.”

Roggeband zegt dat de leden die het probeerden allemaal enthousiast zijn over beachtennis. “Je hebt echt dat beachgevoel: er wordt geroepen en gejoeld. De gezichten staan ook anders dan op tennisbaan. Het is toch een beetje losser.”