3D-tekening overtuigt leden GTV Van Starkenborgh van aanleg minibaan

GTV Van Starkenborgh

Een succesfactor om een project op de tennisclub te laten slagen is dat er draagvlak is onder de leden. De Groningse tennisvereniging Van Starkenborgh deed dit op een wel heel bijzondere manier. Om de leden te overtuigen van de vervanging van een minitennisbaan, die tevens op een andere plaats op het complex werd aangelegd, maakte een bestuurslid een 3D-tekening van de nieuwe situatie. De koudwatervrees werd daarmee weggenomen en zo werd het project volledig gesteund.

Het goede voorwerk is volgens Stef Huisman dan ook de sleutel geweest voor het succes van het geslaagde project. Het bestuurslid proefde in het beginsel wat weerstand bij enkele leden. “Het is belangrijk om leden voor te bereiden op wat er komen gaat”, zegt het bestuurslid. “Wij informeerden hen vóór de Algemene Ledenvergadering over onze plannen met de nieuwe minibaan. Zo worden zij niet verrast als zij een paar weken voor de bijeenkomst de agenda zien. Medebestuurslid Maarten Neeb is handig met het maken van 3D-tekeningen en daarmee konden de leden zien welke consequenties het plan heeft voor de accommodatie. Deze hebben wij verspreid via mail en Facebook én we hebben een speciale folder laten drukken. Door het voorwerk hebben we het voorstel probleemloos in gang kunnen zetten.”

Jungle

De vereniging combineerde de aanleg van de nieuwe baan met de verplaatsing van de fietsenstalling. Behalve de goedkeuring van de leden had het plan door gemeentelijke procedures nog meer voeten in de aarde. “Er moesten wat bomen en planten gesnoeid en opnieuw geplant worden. Maar het duurt even voordat je door de bureaucratische jungle bent. Uiteindelijk kregen we groen licht en combineerden we deze verplaatsing met de aanleg van de minibaan.”

Met de verkoop van 'vierkante meters' haalde Van Starkenborgh een mooi bedrag op voor de financiering van de minibaan. 

Vierkante meters te koop

Voor de financiering bedacht het bestuur van Van Starkenborgh een opvallend idee. De minibaan werd fictief opgedeeld in 160 vakjes van één vierkante meter, die men vervolgens voor dertig euro per stuk kon kopen. De koper kreeg in ruil daarvoor een naamsvermelding op een groot bord, dat tijdens de oplevering van de baan onthuld werd. Dat leverde de club zo’n € 4.500 op. Huisman: “Niet alleen bedrijfjes kwamen af op de actie. Ook individuele leden en teams vonden het een leuk idee om mee te doen. Het werd dus een actie van de hele club. Er kwamen dan ook veel mensen af bij de officiële opening van de minibaan.”

Kwaliteitsimpuls

Volgens Huisman is de sfeer bij de Groningse club altijd al goed geweest. Maar volgens hem zijn de vrijwilligers van de club door het project noch meer naar elkaar toegegroeid. “Er heerst een cultuur op onze club waarbij we met z’n allen helpen om zaken voor elkaar te krijgen. Daar is dit project een mooi voorbeeld van. Dat je met elkaar samenwerkt om dit te realiseren geeft wel een extra band met de betrokkenen. Daarnaast heeft het park écht een kwaliteitsimpuls gehad met de nieuwe baan en de verplaatste fietsenstalling. ‘Hadden we het maar een jaar eerder gedaan’, denk ik soms. We zijn echt heel tevreden.”