10 meest gestelde vragen

10 meest gestelde vragen over accommodaties.

..over Accommodaties

Wat is de richtlijn voor het aantal spelers per baan?

De KNLTB hanteert momenteel een richtlijn van 50 - 70 spelers per baan, ongeacht de baansoort. Op verlichte banen kan de richtlijn tot 90 spelers per baan worden opgevoerd. Nadrukkelijk dient te worden vermeld dat de behoefte voor het aantal spelers per baan per vereniging sterk kan verschillen. De richtlijn dient daarom niet te strikt te worden gehanteerd als absolute rekeneenheid bij het bepalen van het aantal benodigde banen. Het is ook van belang nauwkeurig te kijken naar factoren die de banendruk kunnen beïnvloeden, bijvoorbeeld het aantal deelnemende teams voor competitie en toernooien en het daarvoor benodigde aantal banen. Daarnaast zijn maatschappelijke factoren en demografische opbouw binnen een vereniging mede bepalend voor de bezetting van de tennisbanen overdag en ’s avonds.

Voorbeeld: Een vereniging met veel leden die overdag werken en dus alleen ’s avonds kunnen tennissen, heeft ’s avonds een hoge bezetting van de banen. Een vereniging met veel leden die overdag kunnen tennissen (jeugd, parttime werkenden, gepensioneerden), beschikt over de mogelijkheid het gebruik van de banen over de hele dag te spreiden.

Wat zijn de voorschriften ten aanzien van reclame uitingen op de baan?

Reclame-uitingen zijn toegestaan, mits de reclame uitingen niet zijn uitgevoerd in voor spelers hinderlijke kleuren zoals wit of geel. Ook fluoriserende kleuren zijn niet toegestaan. Aanvullend geldt dat reclame uitingen in de vorm van reclameborden zijn toegestaan, mits de borden dusdanig zijn geplaatst dat wordt voldaan aan de eisen van de uitloopruimten van tennisbanen.

Zijn ballenvangers op de baan toegestaan?

Ballenvangers zijn niet toegestaan, tenzij de tussenuitloop 7,32 meter bedraagt (2 x 3,66 meter).

Mag een scorebord aan het net worden bevestigd?

Een scorebord mag volgens de spelregels niet aan het net worden bevestigd. Het scorebord maakt geen direct onderdeel uit van het spel. De KNLTB adviseert scoreborden te bevestigen aan een losse staander ter hoogte van de netpaal of aan een scheidsrechtersstoel. Een andere mogelijkheid is het scorebord te bevestigen aan een staander of ligger van het (ledikant) hekwerk. 

Wat zijn de minimale afmetingen voor een oefenmuur?

De minimale afmetingen voor het aanleggen van een oefenmuur zijn hoogte muur drie meter, breedte muur zes meter en lengte veld tien meter.   

Wat zijn de eisen aan de verlichting van een tennisbaan?

Voor officiële wedstrijden onder auspiciën van de KNLTB dient een minimale lichtsterkte van 300 lux aanwezig te zijn. De KNLTB adviseert in alle gevallen, dus ook voor recreatief gebruik en trainingen minimaal 300 lux als standaard aan te houden.

Waar kan ik alle erkende en gecertificeerde baansoorten vinden?

Naast de KNLTB brochure ‘Baansoorten in Beeld’ kun je een actueel overzicht van alle erkende en gecertificeerde tennisbanen vinden op de sportvloerenlijst van NOC*NSF

Wanneer is een tennisbaan goedgekeurd door de KNLTB?

Een tennisbaan is goedgekeurd als deze voldoet aan de normen van NOC*NSF en de reglementen van de KNLTB. Deze kwaliteits- en veiligheidseisen is een vereiste voor gebruik tijdens competitie en toernooien onder auspiciën van de KNLTB. Meer informatie over de keuringprocedure rond tennisbanen vind je hier.

Zijn er voorschriften waaraan een clubgebouw moet voldoen?

Naast wettelijke eisen, zoals het bouwbesluit, heeft de KNLTB een aantal normen en aanbevelingen opgesteld over onder andere de grootte van douche- en kleedruimtes, afmetingen van de kantine en overige faciliteiten. Deze en andere handige informatie staan beschreven in de brochure ‘Normen en Richtlijnen voor Clubhuizen’. Klik hier voor de brochure. 

Zijn er voorschriften waaraan een tennishal moet voldoen?

Naast wettelijke eisen, zoals het bouwbesluit, heeft de KNLTB een aantal normen en aanbevelingen opgesteld over onder andere de afmetingen en ontwerpeisen. Deze en andere handige informatie staan beschreven in de brochure ‘Normen en Richtlijnen voor Tennishallen’.

Helaas is het alleen mogelijk om vanuit Nederland een reactie te plaatsen.