Kijkwijzer Groen 2

Hieronder ziet u een filmpje van de kijkwijzer Groen 2. Het filmpje geeft u een indruk van het niveau van de Groen 2 kinderen. Ook kunt u zien hoe de kinderen het spel spelen. Dit laten we zien aan de hand van 'hoe de kinderen het spel starten', 'hoe de kinderen de rally spelen' en 'hoe de kinderen een punt scoren'.

De kijkwijzer gebruiken

De kijkwijzer is een hulpmiddel om een idee te krijgen op welk niveau uw kinderen in de vereniging tennissen. Door de beelden te vergelijken met hoe uw eigen kinderen tennissen krijgt u een beeld van het niveau van uw spelers. Een zeer globale indicatie van het niveau van uw spelers is dat als spelers de bal 'neutraal' heen en weer spelen ze op de juiste baan staan of misschien op een te grote baan. We streven ernaar dat kinderen het volledige spel, inclusief initiatieven nemen, versnellen, vertragen en bv. de tegenstander laten bewegen kunnen spelen. Dit lukt alleen als ze op de juiste baan staan.

Overgang naar de groene baan

De overgang naar de groene baan is nog best een flinke stap. De baan wordt aanzienlijk groter terwijl het kind gemiddeld maar 10 centimere groeit in deze leeftijdsfase. Een veel grotere baan en hoger stuitende bal zorgt voor allerlei uitdagingen. Kinderen die de volledige baan beheersen in Oranje kunnen evt. de stap naar de Groene maken. Een te vroege overgang zal als resultaat hebben dat er een eenvoudige versie van tennis gespeeld zal worden. Boogballen van baseline naar baseline.

Speelsterkte-indicatie niveau 1 en 2

Kinderen van niveau 2 kunnen: - met een zekere vastheid een neutrale rally volhouden - vanaf oranje de meeste ballen met diepte spelen, zodat de tegenstander achter de achterlijn blijft - kunnen af en toe een bal scoren in de ruimte waar de tegenstander niet staat. Kinderen van niveau 1 voegen hier nog iets aan toe: - kunnen de tegenstander naar de hoeken laten lopen, door met goede precisie naar de zijkanten van het veld te spelen - zijn eventueel in staat met vaart te spelen, zodat de tegenstander extra moet rennen naar achteren of naar de hoeken of alleen al door de vaart in controle problemen komt. Bereikt een kind niet de vaardigheid om met de middelen richting en vaart te spelen, dan kan het beter niet in niveau 1 spelen. De weg die dan past is van rood 2 naar oranje 2 naar groen 2.

Extra informatie Groen 2 en Groen 1

In groen wordt het veld veel groter en de bal sneller danin oranje. Een kind heeft de beheersing kracht, lengte en de snelheid nodig om daar mee om te gaan.

Het is de bedoeling dat het 'geleerde' in oranje daar niet onder te leiden heeft, zodat de ontwikkeling van het kind afgeremd wordt.

In groen 2 kan een kind het onderstaande:
- De bal met goede regelmaat plaatsen in het achterveld, zodat de tegenstander bij de achterlijn moet blijven.
- De meeste ballen in de hoeken en vlak achter het net kunnen belopen en nog kunnen terugspelen.
- Serveren in de achterste helft van het servicevak, zodat de tegenstander niet rechtstreeks kan scoren op de tweede service.
- Zelfstandig een wedstrijd van ongeveer 45 minuten spelen.

Groen 1
Een kind kan een compleet spel spelen op de groene baan. De onderstaande elementen horen daarbij:
- De tegenstander naar de hoeken laten lopen.
- Onder druk van het lopen naar de hoek weer een strakke diepe bal terug kunnen spelen om in de rally te blijven.
- Regelmatig scoren in de hoeken, of met een korte bal.
- Diep cross en kort cross kunnen spelen.
- Inzicht hebben in de kwaliteiten van de tegenstander en daarop kunnen reageren.
- In de netpositie de bal kunnen volleren of smashen.
tegen de netspeler de bal er langs kunnen plaatsen of lastig terugspelen (laag of een lobje).