Kijkwijzer Oranje

Hieronder ziet u een filmpje van de kijkwijzer Oranje 1 en 2. Het filmpje geeft u een indruk van het niveau van de Oranje 1 en Oranje 2 kinderen. Ook kunt u zien hoe de kinderen het spel spelen. Dit laten we zien aan de hand van 'hoe de kinderen het spel starten', 'hoe de kinderen de rally spelen' en 'hoe de kinderen een punt scoren'.

De kijkwijzer gebruiken

De kijkwijzer is een hulpmiddel om een idee te krijgen op welk niveau uw kinderen in de vereniging tennissen. Door de beelden te vergelijken met hoe uw eigen kinderen tennissen krijgt u een beeld van het niveau van uw spelers. Een zeer globale indicatie van het niveau van uw spelers is dat als spelers de bal 'neutraal' heen en weer spelen ze op de juiste baan staan of misschien op een te grote baan. We streven ernaar dat kinderen het volledige spel, inclusief initiatieven nemen, versnellen, vertragen en bv. de tegenstander laten bewegen kunnen spelen. Dit lukt alleen als ze op de juiste baan staan.

Speelsterkte-indicatie niveau 1 en 2

Kinderen van niveau 2 kunnen: - met een zekere vastheid een neutrale rally volhouden - vanaf oranje de meeste ballen met diepte spelen, zodat de tegenstander achter de achterlijn blijft - kunnen af en toe een bal scoren in de ruimte waar de tegenstander niet staat. Kinderen van niveau 1 voegen hier nog iets aan toe: - kunnen de tegenstander naar de hoeken laten lopen, door met goede precisie naar de zijkanten van het veld te spelen - zijn eventueel in staat met vaart te spelen, zodat de tegenstander extra moet rennen naar achteren of naar de hoeken of alleen al door de vaart in controle problemen komt. Bereikt een kind niet de vaardigheid om met de middelen richting en vaart te spelen, dan kan het beter niet in niveau 1 spelen. De weg die dan past is van rood 2 naar oranje 2 naar groen 2.

De overgang naar de oranje baan

Het is voor de ontwikkeling aan te raden een kind lang door te laten ontwikkelen op de rode baan. Het krijgt dan de kans om creatief te worden en meer beheersing te krijgen met alles wat er op training geleerd is. Te vroeg naar de oranje baan kan in dat opzicht een stap terug betekenen, want de bal gaat harder en de baan is groter. Doe dat dus niet voordat het kind stabiel tennist en alles beheerst.