Kijkwijzer Geel

Hieronder ziet u een filmpje van de kijkwijzer Geel. Het filmpje geeft u een indruk van het niveau van de gele kinderen. Ook kunt u zien hoe de kinderen het spel spelen. Dit laten we zien aan de hand van 'hoe de kinderen het spel starten', 'hoe de kinderen de rally spelen' en 'hoe de kinderen een punt scoren'.

De kijkwijzer gebruiken

De kijkwijzer is een hulpmiddel om een idee te krijgen op welk niveau uw kinderen in de vereniging tennissen. Door de beelden te vergelijken met hoe uw eigen kinderen tennissen krijgt u een beeld van het niveau van uw spelers. Een zeer globale indicatie van het niveau van uw spelers is dat als spelers de bal 'neutraal' heen en weer spelen ze op de juiste baan staan of misschien op een te grote baan. We streven ernaar dat kinderen het volledige spel, inclusief initiatieven nemen, versnellen, vertragen en bv. de tegenstander laten bewegen kunnen spelen. Dit lukt alleen als ze op de juiste baan staan.

Geel lijkt op groen

Voor geel gelden ongeveer dezelfde criteria als voor groen, maar dan met de gele bal. De gele bal gaat duidelijk harder en is daardoor moeilijker te controleren. Het voetenwerk is ook lastiger, omdat hoge ballen verder doorkomen in het achterveld. Snelheid en inzicht zijn nodig om daar een antwoord op te hebben, terwijl de volgende bal wel heel kort achter het net kan komen.

Extra informatie Geel

In geel wordt het veld niet groter, de bal wordt wel sneller dan in groen. Een kind heeft de beheersing kracht, lengte en de snelheid nodig om daar mee om te gaan.

Het is de bedoeling dat het 'geleerde' in groen daar niet onder te leiden heeft, zodat de ontwikkeling van het kind afgeremd wordt.

In geel kan een kind het onderstaande:
- De bal met goede regelmaat plaatsen in het achterveld, zodat de tegenstander bij de achterlijn moet blijven.
- De meeste ballen in de hoeken en vlak achter het net kunnen belopen en nog kunnen terugspelen.
- Serveren in de achterste helft van het servicevak, zodat de tegenstander niet rechtstreeks kan scoren op de tweede service.
- Zelfstandig een wedstrijd van ongeveer 45 minuten spelen.

Gevorderd niveau geel
Een kind kan een compleet spel spelen op de gele baan. De onderstaande elementen horen daarbij:
- De tegenstander naar de hoeken laten lopen.
- Onder druk van het lopen naar de hoek weer een strakke diepe bal terug kunnen spelen om in de rally te blijven.
- Regelmatig scoren in de hoeken, of met een korte bal.
- Diep cross en kort cross kunnen spelen.
- Inzicht hebben in de kwaliteiten van de tegenstander en daarop kunnen reageren
in de netpositie de bal kunnen volleren of smashen.
- Tegen de netspeler de bal er langs kunnen plaatsen of lastig terugspelen (laag of een lobje).