Permanente Ontwikkeling

In de tennissport is een zeer belangrijke rol weggelegd voor tennisleraren. De kwaliteiten van de trainer bepalen namelijk niet alleen voor een groot deel het plezier wat mensen aan de tennissport beleven, ze bepalen in grote mate ook het succes van een vereniging.

Iedere bij de KNLTB aangesloten tennisvereniging is verplicht om te werken met tennisleraren die in het bezit zijn van een diploma én geldige licentie. Om te zorgen dat de kennis van leraren op peil blijft en hun lessen aansluiten bij de nieuwste methoden en inzichten is bijscholing van belang.

Bijscholing

Vanaf 1 januari 2016 is het systeem van Permanente Ontwikkeling ingevoerd. Vanaf deze datum is bijscholing een voorwaarde voor het verlengen van de licentie van tennisleraren. Verplichte bijscholing betekent dat de leraar binnen twee jaar 24 punten voor bijscholing moet halen om zijn/haar licentie te verlengen. 

Inschrijving

De KNLTB, maar ook externe partijen bieden bijscholingscursussen aan waarvoor tennisleraren PO punten kunnen halen. Zowel tennisleraren met licentie als (net) verlopen licentie kunnen de cursussen volgen. Wacht niet te lang met inschrijven, want de plaatsen zijn beperkt.

Cursuszoeker

In de cursuszoeker vind je alle cursussen die door de KNLTB en externe partijen worden aangeboden. Regelmatig worden er nieuwe cursussen toegevoegd aan de cursuszoeker. Heb jij zelf een goed idee voor een bijscholingsonderwerp? Laat het weten via dit formulier.

360 graden feedback

Alleen aanwezigheid bij een bijscholingscursus zegt nog niets over iemands ontwikkeling, vandaar ook de 360 graden feedback. Wil je als leraar beter inzicht in hoe jouw functioneren door anderen wordt ervaren? Ben je benieuwd hoe anderen denken over jouw sterke- en minder sterke kanten? Dan biedt de 360 graden feedback uitkomst.

De 360 graden feedback gaat in op de drie kerntaken van tennisleraren:
1. het geven van lessen;
2. het organiseren van activiteiten;
3. het communiceren met verschillende doelgroepen.

De feedback, gegeven door verschillende doelgroepen die contact hebben met de leraar, helpt de trainer en de club om doelstellingen te bepalen.   

Video: uitleg over PO

Bekijk hieronder het filmpje waarin Honzik Pavel, KNLTB Coördinator Tennisleraren, uitleg geeft over PO. Regeling PO

Als tennisleraar kom je alleen in aanmerking voor een KNLTB licentie indien je aantoont dat je jouw vakbekwaamheid ontwikkelt conform de regeling Permanente Ontwikkeling.

Veelgestelde vragen

Over de plannen van de KNLTB rond Permanente Ontwikkeling (PO) bestaan onder tennisleraren nog een aantal specifieke vragen. Een overzicht van deze vragen plus een antwoord daarop vind je op deze pagina

 

Helaas is het alleen mogelijk om vanuit Nederland een reactie te plaatsen.