LTC Zierikzee sluit contract met tennistrainer

Best practice door: LTC Zierikzee

Beschrijving van het probleem en/of de aanleiding voor deze best practice

Al meer dan dertig jaar is tennistrainer Theo Gorsse van Tennisopleiding Allround verbon­den aan LTC Zierikzee. Naar volle tevredenheid van beide partijen. Toch besloot de vereniging het een en ander op papier te gaan zetten. “Wij maken deel uit van een nieuw bestuur en waren nieuwsgierig wat de KNLTB te vertel­len had”, meldt Loekie den Hollander, voorzit­ter van de Technische Commissie (TC). “Ook omdat er bij ons eigenlijk niets op papier stond. Dan is er altijd een grijs gebied en heb je niets om op terug te vallen.”

Voorzitter Leo Nouwen knikt. “Er zijn door de jaren heen veel afspraken gemaakt, maar die konden we nergens terugvinden. 

Beschrijving van de oplossing die heeft geleid tot deze best practice

“Maar hoe ga je dat aanpakken, als je al dertig jaar samenwerkt?”, stelt Den Hollander. “Het belangrijkste is dat je het positief benadert en niet te beladen maakt.” Hier sluit Nouwen zich bij aan. “We hebben bij Theo van tevoren aangekondigd: wij zijn een nieuw bestuur. We zijn er door de KNLTB op gewezen dat het handig is zaken zwart op wit vast te leggen. Zie dit niet als een bedreiging; het is voor beide partijen handig. Daar had Theo totaal geen problemen mee.” De trainer in kwestie is het daarmee eens. “Voorheen hadden we een gentlemen’s agreement; dat is zo gegroeid. Er zijn nooit toestanden geweest, maar ik snap goed dat de vereniging een overeenkomst wilde. Ook gezien het feit dat ik aan het afbouwen ben”, aldus Gorsse, die het prettig vindt dat een en ander is vastgelegd. 

Beschrijving van het resultaat voor de vereniging van deze best practice

De eerste versie van de overeenkomst heeft Theo Gorsse door de VNT (Vereniging van Nederlandse Tennisleraren) laten checken. Nouwen: “Hun jurist heeft nog wat punten en komma’s aangepast.” Den Hollander: “Wij hebben de overeenkomst door de KNLTB laten controle­ren, of onze aanpassingen in het concept juridisch in orde waren. Inmiddels hebben we de overeenkomst ondertekend.” 

“Het vak is de laatste jaren heel complex geworden; de eisen van de leerlingen en hun ouders worden steeds hoger en er komt steeds meer bij kijken. Per lesuur ben je bijna een uur bezig met alles eromheen regelen, mailtjes te beantwoorden, etc. Het is goed dat er nu op papier staat wat er wel en niet van mij verwacht wordt. Er is nu meer duidelijkheid.”