(Bouw)regelgeving Padel

Wijzigingen voorschrift en reglement bij aanleg Padelbanen

Sportkwaliteit en sport- en constructieveiligheid zijn niet vanzelfsprekend en belangrijke voorwaarden bij het realiseren van Padelbanen en het certificeren van deze banen voor wedstrijdgebruik. Aanbieders hebben daartoe ook een zorgplicht. De sport Padel ontwikkelt zich razendsnel. Zorgdragen voor goede en veilige sportomstandigheden voor onze sporters via het (zelfregulerende) kwaliteitszorgsysteem van Sportinfrastructuur, gebaseerd op integrale afspraken tussen markt, overheid en sport draagt bij aan een duurzame, professionele en toekomstbestendige sport.

Padel is nog steeds een groeimarkt en nieuwe inzichten en ontwikkelingen hebben aanleiding gegeven een aantal wijzigingen door te voeren in het voorschrift en reglement voor het realiseren van (gecertificeerde) Padelbanen. Deze wijzigingen zijn op 7 mei jl. goedgekeurd door de Programmaraad van Sportinfrastructuur, waarin zitting hebben een vertegenwoordiging van de Vereniging Sport en Gemeenten (VSG)  en NOC*NSF (namens de sport). Wijzigingen ten aanzien van het reglement is door de KNLTB zelf doorgevoerd.

Hieronder de wijzigingen die zijn doorgevoerd en opgenomen in de voorschriften van Sportinfrastructuur.nl en de KNLTB Accommodatiebepalingen.  

Reglement

  • Bij zadeldakconstructies (indoor) was de uitzonderingsregel dat bij de achterwand er minimaal 5 meter hoogte moest zijn, oplopend naar 6 meter bij de servicelijn. Deze 5 meter wordt nu losgelaten, omdat er ook praktijksituaties zijn met een steilere hoek, die weliswaar onder de 5 meter aanvangen, maar die speltechnisch geen belemmering vormen en daarmee goedkeuring rechtvaardigen zonder de speelomstandigheden negatief te beïnvloeden. Ter hoogte van de servicelijn dient de plafondhoogte minimaal 6 meter te zijn.
  • Er bestond onduidelijkheid in de markt over het plaatsen van verplichte stootkussens rondom de ingang en de netpaal bij zogenoemde P-toernooien. Dit i.v.m. de veiligheid bij het uit de kooi lopen. Ter verduidelijking: ‘Bescherming rondom de ingang en netpaal geldt alleen als er met uitloop (out of court area) wordt gespeeld bij P500 en P250 toernooien. Voor de organisatie van P100 toernooien geldt bescherming als een sterke aanbeveling’.

Voorschrift

  • De vlakheidseis voor uitsluitend bestaande situaties (lees vooral indoor) is iets aangepast. Er geldt een eis dat oneffenheden van 3 millimeter onder een rei van 3 meter (bepaald door de internationale bond FIP) niet mogen voorkomen. Voor nieuwaanleg blijft deze eis gelden maar voor bestaande situaties (meest voorkomend bij indoorsituaties) zullen incidentele afwijkingen van 5 mm voortaan ook worden geaccepteerd. Let wel: voor optimale speelomstandigheden blijft de 3 mm eis ook voor bestaande situaties het sterke advies.

Aanbeveling

  • Het toepassen van stickers op het glas wordt niet geadviseerd. Een aangebrachte sticker op het veiligheidsglas kan de werking (het uiteenvallen van het glas) van het veiligheidsglas teniet doen. Indien een aanbieder wel ‘stickers’ wilt toepassen wordt geadviseerd een deskundige (bijvoorbeeld de leverancier) te betrekken waarin de uitgangspunten van de werking van het veiligheidsglas gewaarborgd blijven. De afweging en het (eventuele) risico ligt bij de aanbieder.
  • Voor het bepalen van een versleten kunstgrasmat en het moment van vervangen geldt een ondergrens van 4 a 5 mm. Hiervoor geldt aanvullend dat deze gemeten worden op maatgevende locaties in het veld.

Vragen

Mocht je vragen hebben of advies wensen over de aanleg van Padelbanen neem dan vooral contact op met jouw KNLTB accountmanager of stuur een bericht naar clubondersteuning@knltb.nl