Op 1 juli 2026 vervalt het tijdelijke deel van de Wet Bestuur en Toezicht Rechtspersonen (WBTR). Dat houdt in dat als je als vereniging nog een bepaling over meervoudig stemrecht hebt opgenomen deze komt te vervallen. Het is belangrijk om in dat geval de statuten voor de deadline aan te passen. Ook als je geen regeling hebt opgenomen over meervoudig stemrecht maar de statuten nog niet voldoen aan de WBTR is ons advies de statuten aan te passen. Controleer daarom of de statuten van jouw vereniging al voldoen aan de WBTR en pas deze aan indien nodig.
Wat moet de verenigingen regelen in hun statuten volgens de WBTR?
Meervoudig stemrecht
De WBTR bepaalt dat een bestuurder nooit meer stemmen mag hebben dan de rest van het bestuur samen. De bedoeling van deze wettelijke regeling is dat één bestuurder niet zijn zin kan doordrukken binnen het bestuur. Als een vereniging vóór de inwerkingtreding van de WBTR op 1 juli 2021 een meervoudig stemrecht in de statuten had opgenomen met een overschrijding van de wettelijke grens, blijft deze regeling geldig tot de eerstvolgende statutenwijziging of uiterlijk vijf jaar na de datum van de inwerkingtreding van de WBTR, dus tot 1 juli 2026. Na deze datum mag geen bestuurder van een vereniging het recht hebben om de meerderheid van de stemmen uit te brengen. Als de vereniging nog een dergelijke regeling kent is het dus noodzakelijk deze spoedig in lijn te brengen met de WBTR. Doet de vereniging dit niet dan vervalt het meervoudig stemrecht van de betreffende bestuurder, hetgeen kan leiden tot onduidelijkheid, conflicten of zelfs persoonlijke aansprakelijkheid van bestuurders.
Belet en ontstentenis
Door de WBTR geldt voor alle rechtspersonen de verplichting een belet- en ontstentenisregeling te hebben, zoals dit reeds voor de BV en NV geldt. Deze moet bij de eerstvolgende statutenwijziging worden opgenomen. Voor deze statutenwijziging geldt geen termijn. De belet- en ontstentenisregeling regelt de wijze waarop het bestuur van de vereniging voorlopig wordt geregeld in geval van belet of ontstentenis van een of meer bestuurders. Bij ‘belet’ is een bestuurder nog wel in functie, maar tijdelijk niet in staat deze uit te oefenen, bijvoorbeeld bij langdurige ziekte of een schorsing. In de statuten kan worden vastgelegd wanneer sprake is van zodanig belet dat de belet- en ontstentenisregeling van toepassing is. Bij ‘ontstentenis’ is een bestuurder niet meer in functie, bijvoorbeeld door overlijden, aftreden of ontslag.
Tegenstrijdig belang
Onder het oude recht was er voor de vereniging een externe regeling voor tegenstrijdige belangen, waarbij de algemene vergadering één of meer personen kon aanwijzen om de rechtspersoon te vertegenwoordigen wanneer één of meer bestuurders een tegenstrijdig belang had. De WBTR heeft ervoor gezorgd dat voor alle rechtspersonen de tegenstrijdig belangregeling geldt, zoals deze ook voor de NV en de BV geldt. Dit betekent dat een bestuurder niet mag deelnemen aan de beraadslaging en besluitvorming als deze bestuurder een direct of indirect persoonlijk belang heeft dat strijdig is met het belang van de vereniging. Zo kan de vereniging in de statuten opnemen welk orgaan bevoegd is het besluit te nemen indien het bestuur een tegenstrijdig belang heeft. Daarmee wordt verwarring of onbedoelde bevoegdheid van een ander orgaan voorkomen.
Bindende voordracht
Als er een nieuw bestuurslid moet worden benoemd, kan het bestuur een kandidaat voordragen aan de leden. De WBTR stelt dat de voordracht van maar één kandidaat vanzelf de benoeming van die kandidaat betekent. Dat heet een bindende voordracht. Het bestuur kan niet van die voordracht afwijken. Maar de Algemene Ledenvergadering (ALV) kan het bindende karakter wel wegnemen met minimaal tweederde van de stemmen.
Raadgevende stem
Wanneer er een algemene vergadering plaatsvindt hebben de bestuurders een raadgevende stem. Dat betekent dat zij hun zienswijze op het besluit toelichten. Als een besluit van de algemene vergadering buiten de vergadering wordt genomen dan worden bestuurders voorafgaand aan de besluitvorming in de gelegenheid gesteld om hun advies daarover uit te brengen. Hiermee verplicht de WBTR verenigingen om alle meningen en belangen aan bod te laten komen voordat een besluit wordt genomen. Bestuurders hebben naast deze raadgevende stem ook hun eigen stemrecht als lid in de vergadering.
Kortom, op het moment dat verenigingen nog bepalingen hebben over een Meervoudig stemrecht dienen de statuten te worden aangepast voor 1 juli 2026. Wat betreft de regelingen omtrent Belet en ontstentenis, Tegenstrijdig belang, Bindende voordracht & Raadgevende stem is dit geen harde deadline, maar adviseren wij verengingen wel op korte termijn de statuten aan te passen in overeenstemming met de WBTR.
Om verenigingen te ondersteunen bij de wijziging van statuten beschikt de KNLTB over modelstatuten. Onze modelstatuten voldoen aan de nieuwe wet- en regelgeving (zoals de WBTR, de regelgeving rondom digitale besluitvorming en de regelgeving rondom de bescherming van persoonsgegevens), bevat alle eisen die de KNLTB stelt en is aangepast voor gebruik in een tennis- en padelvereniging. Verenigingen dienen een statutenwijziging eerst ter goedkeuring voor te leggen aan de KNLTB en pas daarna aan de leden in de Algemene Vergadering. Klik hier voor het volledige stappenplan. Vanaf het moment dat de akte door de notaris is gepasseerd, gelden de gewijzigde statuten.