P1644048

A.L.T.C. DDV en T.C. WVF doen hun voordeel met kortere toernooiformats

Wedstrijden spelen daagt uit, motiveert en zorgt voor veel gezelligheid en kan dus een belangrijke factor zijn bij behoud van leden. Om meer mensen te interesseren in het deelnemen aan wedstrijden, promoot de KNLTB onder verenigingen naast de ‘klassieke’ weektoernooien al enkele jaren kortere toernooivormen. Die zijn makkelijker in de agenda in te passen voor spelers en bieden ook clubs enkele voordelen, zoals een relatief korte bezetting van de banen en beperkte inzet van vrijwilligers. Dat ervaren ook A.L.T.C. DDV in Amsterdam en T.C. WVF in Zwolle.

A.L.T.C. DDV heeft meerdere jaren ervaring in het organiseren van dagtoernooien voor senioren, waar per evenement minimaal 200 deelnemers op af komen. In 2023 organiseerde de club voor het eerst vergelijkbare events voor de jeugd. Een goed voorbeeld is het DDV TikTok Jeugd Open toernooi, dat in september op het programma stond. In deze video zie en hoor je waarom er bij DDV korte toernooivormen worden georganiseerd, hoe zij dat aanpakken en hoe het TikTok-toernooi door de kinderen werd ervaren.

T.C. WVF in Zwolle organiseerde in 2022 voor het eerst een weekendtoernooi en dat viel zeer in de smaak. Met wedstrijden van maximaal een uur, sets van maximaal vijf games en een punt per gewonnen set, koos WVF voor een format dat zich uitstekend leent voor een korter toernooi.

‘Spelers willen weten waar ze aan toe zijn’

“We kwamen op het idee omdat de KNLTB steeds meer ruchtbaarheid gaf aan kortere formats”, zegt Henk Ruiter, bestuurslid en hoofd van de technische commissie bij T.C. WVF. “En er was zeker vraag naar. Wij merkten ook dat leden weliswaar graag meedoen aan een toernooi, maar het moet wel in de agenda passen en mensen willen graag weten waar ze aan toe zijn, van wanneer tot wanneer ze spelen. Zodat ze ook nog eventuele andere bezigheden kunnen plannen.”

Het door WVF gekozen format speelt in op die wens, vooral doordat er op tijd wordt gespeeld. Zo kan een aanvangstijd niet zomaar een uur of langer worden opgeschoven. Bovendien is het format ook voor de club zelf een uitkomst. “Wij zijn een kleine club, met 250 leden en drie banen. Die banen willen we niet te lang bezetten voor één toernooi, dus tijdens het toernooi willen we zoveel mogelijk mensen tegelijk op de baan hebben. Met dit format kan dat.”

Zestig dubbelteams, 120 spelers

Dat er belangstelling is voor het weekendtoernooi, bleek vorig jaar al, toen zich vijftig dubbelteams en dus honderd deelnemer inschreven. Deze maand doen aan de tweede editie van het toernooi zestig dubbelteams mee. Dat smaakt wellicht naar meer? “Ja, maar kijk je naar de volledige kalender, met de verschillende competities en toernooien, dan blijven er niet veel momenten over. Voor nu is het goed zo. Wij organiseren in maart traditioneel in deze omgeving het eerste open toernooi en met het weekendtoernooi organiseren we nu ook het laatste open toernooi. Dat is mooi.”