Atc sloterplas banen

ATC Sloterplas kijkt na donkere periode weer vooruit

Een vereniging van zo’n 1.000 leden die plots zonder banen zit. Het klinkt onwerkelijk, maar het was voor ATC Sloterplas uit Amsterdam begin 2021 de bittere waarheid. Na een zware periode, waarin de KNLTB intensief optrok met de vereniging, opende de club in april 2023 haar nieuwe onderkomen op sportpark Spieringhorn. “Een gevoel van overwinning.”

Het is april 2023. Ruim twee jaar nadat ATC Sloterdijk gedwongen vertrok op haar oude plek bij de Sloterplas, opent de club haar nieuwe onderkomen op sportpark Spieringhorn. “Die dag heerste een gevoel van overwinning”, zegt ATC Sloterplas-voorzitter George Haringhuizen. Voorzitter van de KNLTB Roger Davids was aanwezig bij de opening. Hij sprak de leden toe. “Het was een indrukwekkend en emotioneel samenzijn. Het bestuur en de vrijwilligers vochten de afgelopen jaren ontzettend hard voor het voortbestaan van de vereniging. Vanuit de KNLTB kunnen wij vooral onze dankbaarheid en ons respect tonen voor de manier waarop de vereniging zich inzette.”

Woningen op tennispark

Om het ‘gevoel van overwinning’ te begrijpen gaan we terug naar 2018. Haringhuizen ontvangt via de KNLTB, die op dat moment in Amsterdam meepraat over het Sportaccommodatieplan, verontrustende geluiden. De gemeente Amsterdam wil woningen creëren op de locatie van het tennispark. En dat is interessant voor de particuliere eigenaar van het park (ATC Sloterplas huurt van deze eigenaar), want die ziet plots zijn grond enorm in waarde stijgen.

Gevolg: na jarenlang overleggen met de betrokkenen instanties en een periode van grote onzekerheid wordt de huur opgezegd. ATC Sloterdijk moet vertrekken, waardoor het vanaf april 2021 niet meer op het park kan tennissen waar het al zestig jaar speelt.

Geen partij

Haringhuizen: “We zaten in de mangel tussen een commerciële uitbater en de gemeente. Doordat wij het park huurden, waren we voor de gemeente geen formele partij. Daardoor vond de gemeente het niet nodig ons te informeren, waardoor we pas laat in het proces betrokken werden. Als vereniging zien wij ook de problemen op de woningmarkt, dus we hadden begrip voor het besluit van de gemeente. Tegelijkertijd vonden we dat er wel een serieus alternatief moest komen. Maar de vraag was: wie moet dat realiseren? De eigenaar van de grond en de gemeente wezen naar elkaar. ”

Haringhuizen benadrukte tijdens de gesprekken met de wethouder en de gemeenteraad meer dan eens de sociale functie van de vereniging. “Wij maken tennis mogelijk voor iedereen. Wij zorgen ervoor dat mensen met elkaar sporten, maar ook buiten de tennisbaan met elkaar verbinden. Die sociale functie van een vereniging is ontzettend belangrijk. Zeker in Amsterdam-West is dat van belang, omdat dit gebied geldt als een van de armere delen van Nederland.”

'Slechtste moment'

Een alternatief is er nog niet als in maart 2021 de huur afloopt. De vereniging begint de voorjaarscompetitie zonder banen. “Dat was het slechtste moment”, zegt Haringhuizen. “Een situatie waarin je wanhopig wordt. Gelukkig lieten zes Amsterdamse verenigingen een hoge mate van solidariteit zien. Onze teams konden onder de vlag van ATC Sloterplas bij deze verenigingen competitie spelen.”

Vanaf het voorjaar 2021 heeft ATC Sloterplas één doel: zo snel mogelijk een nieuwe accommodatie realiseren. Het draagvlak daarvoor was groot. 760 van de 920 leden bleven voor 10 euro per jaar lid en steunden het bestuur en de werkgroepen die hiermee aan de slag gingen.

Wachtlijst

Maar om een nieuwe accommodatie voor elkaar te krijgen moest de vereniging steun krijgen van de gemeente. In dat proces trok de vereniging op met de KNLTB. Ook voorzitter Davids bemoeide zich met de situatie. “De gebeurtenissen bij ATC Sloterpas staan niet op zichzelf. Onze hoofdstad heeft een wachtlijst van zo’n 5.000 mensen die lid willen worden van een vereniging. Natuurlijk: we hebben begrip voor de woningnood in Amsterdam, maar tegelijkertijd vragen we aandacht voor de situatie van de sport.”

Vereniging als partner van de gemeente

Vanwege dit soort ontwikkelingen ondersteunt de KNLTB verenigingen op het gebied van public affairs. “Dat doen we op een begripvolle, gebalanceerde én kritische manier”, vertelt Davids, die stelt dat het aantonen van het maatschappelijk belang van een vereniging cruciaal is. “Wat breng je als vereniging naar je omgeving? ATC Sloterplas is een mooi voorbeeld. Zij staan naast competitietennis op hoog niveau, onder andere open voor jeugd- en schooltennis, rolstoeltennis en tennis voor ouderen. Als je op die manier in gesprek gaat, bereik je meer. Mijn advies is om je als vereniging te manifesteren als partner van de gemeente, waardoor je invloed hebt op het beleid. Dat maakt de positie van de vereniging sterker.”

Hulp KNLTB

Maar support krijgen bij de overheid is een kwestie van de lange adem, merkte Haringhuizen. De samenwerking met de KNLTB was daarbij onmisbaar. Door de betrokkenheid van de bond was het tekort aan tennisbanen bekend bij de gemeente en kon snel geschakeld worden. “In eerste instantie wezen de KNLTB en hun toenmalig accountmanager ons op de planvorming van de gemeente. Daarnaast hielpen ze ons met het ontwerp van ons nieuwe park, waarbij we advies kregen over technische randvoorwaarden. Tot slot was de argumentatie van de KNLTB doorslaggevend bij de baankeuze. Waar de gemeente aanvankelijk kunstgrasbanen wilde aanleggen, is het gelukt gravel onder afschot te realiseren.”

Accountmanager Lokale Overheden

De situatie bij ATC Sloterplas laat zien dat het opbouwen van een goede verstandhouding met de lokale overheden loont. Davids roept verenigingen op om zaken te bespreken in de kringbijeenkomsten of contact op te nemen met hun accountmanager. “Die kan – samen met de accountmanager Lokale Overheden - zaken agenderen bij lokale instanties en helpen om de positie van tennis- en padelverenigingen sterker te maken.”

Voor Haringhuizen en de vrijwilligers en leden bij ATC Sloterpas is eindelijk een periode aangebroken waarin gesprekken met lokale overheden, bouwbedrijven en architectenbureaus niet meer de boventoon voeren. Haringhuizen: “Begin 2023 hadden we 240 leden die weer volledig spelend lid werden. Inmiddels zijn we de 300 gepasseerd en vindt een gestage groei plaats. We kijken weer vol vertrouwen en met veel plezier vooruit.”

Wil je meer weten over Public Affairs Lokaal? Lees dan ons digitale platform met tips, succesverhalen en interessante weetjes.