Verlichte Tennisbaan

Column Erik: Reddingsboei

Kunnen wij de energiecrisis het hoofd bieden? Als ik die vraag volmondig met ‘ja’ kon beantwoorden, dan was dit mijn kortste column ooit. Was het maar waar. Ik zie en hoor om mij heen hoe hard de hoge energieprijzen tennis- en padelverenigingen in hun clubhart raken. En ook tennis- en padelcentra natuurlijk. De redding is nog niet nabij, maar wij reiken als KNLTB wel een reddingsboei aan. En de verenigingen? Ook die kunnen het nodige doen om niet kopje onder te gaan.

Laatst hoorde ik dat een tennisvereniging de doucheruimtes had afgesloten. En met eigen ogen zag ik dat spelers langer tennisten in het schemerdonker. Om zo het licht maar niet aan te hoeven doen. Moet dat nu? Kan dat niet anders? Is dat onze sportieve toekomst?

Dat moet ook anders
Vooropgesteld: iedere tennis- en padelvereniging heeft de kans om te besparen op energiekosten. En dat begint klein en vooral bij jezelf. Waarom na het tennissen de lampen laten branden? Moet de verwarming in het clubgebouw de hele tijd aan, terwijl het juist buiten allemaal gebeurt? En waarom zo verdeeld spelen over alle banen op het tennispark, waardoor het hele complex verlicht is? Dat kan niet alleen anders. Dat moet ook anders.

Daar helpt de KNLTB zeker aan mee. Iedere tennis- en padelvereniging, sportlocatie of omgeving is anders. Dat betekent dat we niet zomaar tegen die verenigingsbestuurders zeggen van ‘ga maar verduurzamen.’ Wel attenderen we de clubs erop. Laat je goed informeren en adviseren over zonnepanelen, ledverlichting en ander energiebesparende maatregelen. Juist nu, nu het water ons nog net niet tot de lippen staat. Een investering die je nu doet en die je later zeker terugverdient.

Slimmer omgaan met energie
We hebben als KNLTB een samenwerking met partner Sportstroom. Die hebben Grip, een online portal om helder inzicht te krijgen in het energieverbruik. Bijkomend voordeel: Grip is het eerste jaar nog gratis ook. Samen met Sportstroom hebben we eerder de onlinecursus Energiecoach opgezet. Bedoeld om slimmer om te gaan met energie. Maak er gebruik van!
Daarnaast zijn onze accountmanagers volop landelijk actief. Benader ze, vraag ze om mee te denken en laat ze vooral goede voorbeelden aandragen van succesvolle energiebesparingen. En we zijn als KNLTB druk in Den Haag. Met lobbyen om de politiek zover te krijgen dat er flink gecompenseerd wordt en meer subsidies beschikbaar komen. De eerste slag is geslagen, maar de wedstrijd is zeker nog niet gespeeld.

Dat begint bij jezelf
Iedereen weet het. Er moet nu wat gebeuren. En nogmaals dat begint bij jezelf, als lezer van deze column. Laten we vervolgens met zijn allen wel het goede, het verstandige en het slimme doen. Het sluiten van het clubgebouw – dan besparen we in ieder geval iets – vind ik een geval van ‘water maken.’ Juist na het tennissen of padellen gezellig wat drinken geeft vaak sportplezier en energie. Maar moet dan meteen de kachel op volle kracht branden?

Terug naar het begin. Kunnen wij de energiecrisis het hoofd bieden? Wij hebben ons als tennis- en padelverenigingen, tennis- en padelcentra en KNLTB goed door de coronatijd geslagen. Daarom ben ik ervan overtuigd dat wij ook door deze crisis niet kopje onder gaan.

Erik Poel

Erik Poel

Algemeen Directeur KNLTB