overdekt tennishal vrijspelen

KNLTB presenteert hallenplan voor meer indoor tennis in de winterperiode

De KNLTB presenteert een hallenplan om meer tennis te stimuleren in de winterperiode in tennishallen in Nederland. De afgelopen periode heeft de KNLTB gesignaleerd dat er een aantal ontwikkelingen is die een negatief effect hebben op het Nederlandse tennislandschap, waaronder het spelen van wedstrijden en trainen op ieder niveau bij indoor tennislocaties. Zo verdwijnen er steeds meer indoorbanen en locaties.

De exploitatiekosten van indoor tennisbanen liggen hoog en er kan met bijvoorbeeld trampolineparken, bowlingbanen, of padelbanen meer omzet gedraaid worden dan met de verhuur van tennisbanen. Ook een andere bestemming richting vastgoed is vaak lucratiever. Dit is niet goed voor tennis in Nederland, niet voor halexploitanten en ook niet voor tennisleraren. Kortom, dit gaat de KNLTB aan het hart.

Helaas heeft de KNLTB zeer beperkte invloed op deze ontwikkeling, maar hopen we onder andere door dit plan een bepaalde garantie te bieden waardoor tennishallen die twijfelen over een andere bestemming, besluiten open te blijven.

Daarnaast zien we dat er gedurende de winterperiode het aanbod van (indoor)wedstrijden vele malen lager ligt dan in de zomer. Hierdoor is de mogelijkheid om wedstrijden te spelen in de winter minder vanzelfsprekend. Tennis is immers leuker als je wedstrijden speelt!

Het plan

De KNLTB wil op een aantal locaties, geografisch goed verspreid over het land, voor bij voorkeur minimaal 16 weekenden (medio okt tot eind maart) een overeenkomst aangaan voor de huur van bij voorkeur minimaal 4 banen per locatie (zaterdag van 8.00u tot 20.00u en zondag van 8.00u tot 17.00u). De KNLTB staat garant voor deze uren. De tennishal zorgt in deze gereserveerde momenten voor georganiseerde wedstrijden en toernooien, inclusief wedstrijdleiding. Hiermee heeft de hal gegarandeerde inkomsten en wordt het aanbod voor het spelen van toernooien en wedstrijden voor tennisliefhebbers groter. Voor de tennishallen biedt het organiseren van wedstrijden ook een extra mogelijkheid tot inkomsten via horeca. De inschrijfgelden voor deze toernooien en wedstrijden vloeien terug naar de KNLTB om de voorfinanciering zoveel mogelijk terug te verdienen. 

Om tot een keuze te komen, gaat de KNLTB alle indoorlocaties in Nederland proberen aan te schrijven en vragen hun interesse kenbaar te maken middels een pitch. Uiteindelijk zal de KNLTB in samenwerking met NMC Bright, als onafhankelijke partij, een keuze maken op basis van vooraf bepaalde criteria. Met deze hallen gaat de KNLTB een overeenkomst aan voor de winterperiode 2022/’23 met de intentie voor een langdurige samenwerking. 

Om te beoordelen of het zinvol is om een pitch in te dienen voor het hallenplan is een entreetoets gemaakt. Als alle onderstaande stellingen met een ‘Ja’ beantwoord kunnen worden dan nodigen we je uit om een pitch in te dienen. Als er 1 of meerdere stellingen met ‘Nee’ beantwoord worden, komt de hal (nog) niet (volledig) in aanmerking voor het KNLTB Hallenplan. We nodigen je dan wel uit om een pitch in te dienen.

Entreetoets

*  De tijden voor deze weekenden betreft zaterdag van 8.00u tot 20.00u en zondag van 8.00u tot 17.00u in de periode medio oktober 2022 tot eind maart 2023.

** Indien niet opgeleid comité is het een voorwaarde dat er VCL en VTL-opleidingen worden gevolgd.

Criteria

De selectiecommissie selecteert ingediende pitches op basis van verschillende criteria:

 • Kwaliteit tennishal
  • Aantal banen, ondergrond, kwaliteit van de banen, overige faciliteiten (o.a. horeca)
 • Beschikbaarheid functionarissen
  • Aanwezigheid verenigingscompetitieleiders en verenigingstoernooileiders.
 • Prijs en exclusiviteit
  • Prijs per baan per uur
  • Beschikbaarheid (aantal weken, uren in het weekend)
  • Exclusiviteit
  • Onderverhuur door KNLTB
 • Samenwerking
  • Commitment

Verdere specificering en weging van deze criteria wordt op een later moment gecommuniceerd.

Globale planning

*Deze planning is onder voorbehoud. De KNLTB behoudt zich het recht om deze planning gedurende de uitvoering van het KNLTB Hallenplan.

Pitch

Heb je interesse? Via de landingspagina van NMC Bright kan je dit kenbaar maken en een pitch indienen.

De aanmeldperiode loopt van donderdag 17 maart tot en met maandag 28 maart. Hierna worden alle pitches besproken in een commissie om tot een selectie te komen. Medio april hopen we de selectie te kunnen communiceren.

Wil je meer informatie? Neem dan contact op met Marjolein Notten via m.notten@knltb.nl.