IMG 4344

Steeds meer enthousiaste jeugdleden door wekelijkse toss bij TV Linnaeushof

‘Een mand met ballen en een paar banen, meer heb je niet nodig’

Lekker tennissen, beter worden, vriendjes en vriendinnetjes ontmoeten, het zijn voor de jeugd de vanzelfsprekende redenen om lid van een tennisvereniging te zijn. Om die leden te behouden is het belangrijk voldoende gelegenheden te creëren om de baan op te gaan. Want als jeugdleden vaak spelen, kunnen ze zich ontwikkelen, wordt de onderlinge band en de binding met de vereniging alleen maar sterker en blijven ze uiteindelijk langer lid. Wedstrijdjes organiseren naast de ‘reguliere’ trainingen hoeft niet ingewikkeld te zijn, ook niet in corona-tijd. TV Linnaeushof in Amsterdam levert het onomstotelijke bewijs. Elke zondag gaan zo’n dertig kinderen de baan op voor de wekelijkse toss. “Eigenlijk heb je alleen een mand met ballen en een paar banen nodig.”

TV Linnaeushof is een opvallende verschijning in de Amsterdamse Watergraafsmeer. De drie banen liggen midden in een pittoresk hofje. Op die bijzondere plek kwam voorzitter Pieter Oldenhove enkele jaren geleden al tot de conclusie dat kinderen vaker op de vereniging moesten zijn, gewoon om lekker te tennissen. Hij begon met een wekelijkse toss, op zondagochtend. “En vorig jaar, in coronatijd, was het al helemaal een uitkomst, toen zijn we het tijdelijk zelfs op zaterdag én zondag gaan doen. Het bleek echt een gat in de markt, als je het zo wilt noemen."

Niemand staat stil

Alle jeugdleden zijn welkom, voorwaarden om deel te nemen zijn er eigenlijk niet. Elke zondag wordt gespeeld in drie sessies, voor achtereenvolgens de leeftijdscategorieën 7-11 jaar, 12-13 jaar en 14-17 jaar. Plus 5 min 5, waarbij de winnaars op baan 1 uitkomen, en Smashkoning zijn de populairste spelvormen, maar het maakt de jeugd eigenlijk niet veel uit, zolang ze maar lekker kunnen spelen. En dat kan, want tijdens de sessies staat eigenlijk niemand stil. “Dat maakt het aantrekkelijk”, aldus Oldenhove. “Net als een competitie-element. Ze willen allemaal koning zijn of op baan 1 spelen!”

Het aanbod voor de jeugd was eigenlijk best karig, concludeerde Oldenhove enkele jaren geleden.  “Terwijl ik vind wel dat je als vereniging echt iets te bieden moet hebben. Natuurlijk kunnen alle leden zich inschrijven voor de competitie, maar verder was er niet veel. En dan blijkt dat je met relatief weinig werk iets extra’s kunt bieden. Ouders zijn het steeds meer gaan beschouwen als een tweede training, maar dat is het niet. We spelen punten tegen elkaar en iedereen komt tegelijk in actie, dat is eigenlijk alles. De populariteit neemt alleen maar toe. Ouders vertellen het elkaar, er zijn steeds weer meer kinderen die willen meedoen. Maar ja, we hebben drie banen voor drie achtereenvolgende sessies, dus er is een maximum.”

‘Het gaat altijd door’

De organisatie van de toss is, ook in coronatijd, relatief eenvoudig. “Een mand met ballen en een paar banen, meer heb je niet nodig. En natuurlijk een vast clubje mensen dat het wil organiseren, dat wel. Want nu we dit zijn begonnen is voor ons wel een stelregel: het gaat altijd door, ook als het weer een beetje tegenvalt. We gebruiken vaste tijden, dat creëert voor iedereen duidelijkheid en we sturen iedereen kort ervoor nog een appje ter herinnering en klaar. Dat motiveert ook nog want kinderen zien voorbij komen dat anderen ook gaan.” De geldende coronamaatregelen vragen zeker enige voorbereiding, maar ook dat is goed te doen, weet Oldenhove. “De aanwezige volwassenen houden te allen tijde anderhalve meter afstand tot elkaar en tot de spelers. Bovendien doen we spelvormen waarbij de aanwezigen zelden op een kluitje staan, dus dat scheelt ook. En toeschouwers waren tot op heden niet toegestaan, ouders bleven buiten het park.”

De leraar kan veel bijdragen

Bij Linnaeushof pakte toevallig Oldenhove de handschoen op en is hij nog steeds de grote motor achter de toss. De KNLTB is maar wat blij met dergelijke initiatieven bij verenigingen, maar benadrukt ook dat tevens de tennis- en/of padelleraar hierbij goed een grote rol kan vervullen. Vaak is de leraar voor velen hét bekende gezicht op de vereniging en iemand die bij uitstek in de positie is om leden te motiveren en te enthousiasmeren voor activiteiten zoals de toss van TV Linnaeushof. Door dit te doen in nauwe samenwerking met de vereniging, kan de leraar een wezenlijke bijdrage leveren aan ledenbinding en -behoud.