Dunlop Racket tennisballen blik ballen algemeen

ITA/Tennis033 in Amersfoort, voorbeeld voor KNLTB-kringen

Al veertig jaar werken zestien tennisverenigingen in de gemeenten Amersfoort, Leusden en Hoevelaken samen. Meer dan zevenduizend tennissers zijn actief waarvan meer dan vijfduizend aangesloten zijn bij één van de KNLTB-verenigingen. Het ledenpercentage is daarmee 3,8 procent; een aanzienlijk deel van de regionale bevolking. Cijfers om trots op te zijn en bij uitstek een samenwerking zoals de KNLTB het voor zich ziet in de in 2018 geïntroduceerde kringen. Maar hoe is de samenwerking in Amersfoort dan zo’n succes geworden?

Het ledenpercentage bij de Amersfoortse tennisverenigingen staat onder druk, maar het ITA/Tennis033-verband heeft de potentie om meer leden te binden en te boeien, omdat de bevolking in de regio groeit, zo valt te lezen in het visiedocument van het samenwerkingsverband. Daarnaast wordt de hoop uitgesproken om een grote sport in de regio te blijven omdat tennis unieke eigenschappen biedt voor een vitale en sociale samenleving. Tennis is uniek in flexibiliteit, laagdrempeligheid en gezondheid.

Voorbeeld voor KNLTB

“Er is tussen ons geen concurrentie, maar we zetten met elkaar de tennissport goed op de kaart”, licht bestuurslid Suzanne Leijendekkers toe. “Dat was voor de KNLTB een aanknopingspunt om ook inhoudelijk met elkaar in gesprek te komen. We zijn een voorbeeld voor de tennisbond van hoe een samenwerking ook kan werken. We stemmen de toernooien bijvoorbeeld goed op elkaar af zodat we elkaar niet in de weg zitten.”

De verenigingen aangesloten bij ITA/Tennis033 willen met elkaar vooral bij de jeugd een groot verschil gaan maken. “We trekken meer jeugd naar de tennissport, om zo te zorgen dat we ook een vitale sport blijven”, verklaart Leijendekkers. “We  maken twee keer per jaar een update met welke jeugdactiviteiten er allemaal zijn bij de verenigingen. Die publiceren we en maken we bij alle trainers en jeugdcommissies bekend, zodat je ook elkaars activiteiten kan promoten.”

“Daarnaast hebben we het ITA-jeugdkampioenschap. Dat is zes jaar door Lockhorst georganiseerd, maar langzaam nam de interesse van de andere verenigingen en van deelnemers wat af. Daar heb je het open met elkaar over en ook over de irritaties die er spelen, want die mogen er ook zijn natuurlijk. Het is niet allemaal koek en ei. Lockhorst heeft vervolgens de organisatie van het toernooi terug gelegd in de groep en het mooie is dat de groep zich daar dan ook verantwoordelijk voor voelt. Drie mensen hebben besloten dat het te zonde is om het toernooi niet meer te organiseren en hebben het opgepakt.”

Moderne communicatiemiddelen

Het Amersfoortse samenwerkingsverband ziet dat veel onderwerpen leven binnen de verenigingen, maar heeft ervoor gekozen om te focussen op drie belangrijke thema’s: Vitale sport, Sportieve ambitie en Maatschappelijk verbonden. In de visie van ITA/Tennis033 is te lezen dat het makkelijk gemaakt wordt voor nieuwe leden om in te stappen en gelijk aansluiting te vinden bij de tennisvereniging naar keuze. De verenigingen in Tennis033 faciliteren met elkaar alle tennissers, van recreatief tennis tot en met eredivisietennis. Het visiedocument Tennis033 spreekt ook de andere verenigingen binnen de pas benoemde kring aan en het geeft energie om daar concrete samenwerkingsacties aan te koppelen.

Leijendekkers noemt als belangrijke succesfactor van de samenwerking het gebruik van moderne communicatiemiddelen. “Je hoeft niet elke keer bijeenkomsten en statische vergaderingen te organiseren, maar we hebben Whatsapp-groepen. Ik wilde laatst bijvoorbeeld meer zich krijgen op de kosten van nieuwe banen. Dus dan vraag ik in die groep of er iemand de laatste jaren offertes voor nieuwe banen heeft opgevraagd. Dan hoef je niet zelf het wiel uit te vinden. Het voorwerk is dan veel makkelijker te doen. Er gebeurt heel veel in de Whatsapp-groepen. De lijntjes zijn zo lekker kort!”