Meisje Slaat Forehand Rood

6500 Eindhovense leerlingen doen mee aan scholentoernooi

Reuring in aanloop naar het Amjoy-toernooi in juni, dat is hoe toernooidirecteur Wim van den Hurk het graag ziet. Om dat te bewerkstelligen is onder andere het Skool-tennisproject opgezet. Ter promotie van de tennissport worden tennisclinics gegeven op basisscholen en bij de tennisverenigingen in Eindhoven. Kinderen kunnen geselecteerd worden voor de halve finales en uiteindelijk de finaledag die tijdens het Amjoy-toernooi plaatsvindt. Dit groots opgezette project biedt grote kansen voor ledenwerving voor alle betrokken clubs.

Van den Hurk ziet, net als elke toernooidirecteur, graag zoveel mogelijk mensen op het tennispark gedurende de hele week. “De eerste paar dagen van een toernooi is het vaak hartstikke gezellig en druk op het park, maar naar gelang de week vordert zijn er steeds minder deelnemers en dan wordt het dus ook steeds stiller. Wij vonden dat daar iets aan gedaan moest worden. De finaledag voor alle basisschoolkinderen, de Kids day, hadden we vorig jaar op woensdag gepland en dat is een aardig succes geworden. We merkten bijvoorbeeld dat het tennispark in het tweede gedeelte van de week niet zo leeg was als we wel eens hadden meegemaakt.”

Uitbreiding

Vorig jaar was het alleen voor de kinderen in Veldhoven, maar omdat het Amjoy-toernooi behoorlijk gegroeid is, moest er uitgebreid worden naar Eindhoven. Van den Hurk: “Het past allemaal niet meer op het David Lloydpark in Veldhoven. Daarom hebben we ELTV in Eindhoven erbij betrokken. En dus vonden we dat we ook de Eindhovense bassischolieren dit scholenproject moesten aanbieden. Eindhoven is natuurlijk veel groter dan Veldhoven. Er zijn veel meer bassischolen. Dus je hebt meer trainers nodig, er moeten meer clinics gegeven worden en er is veel meer materiaal nodig.”

Om het op deze schaal allemaal te kunnen organiseren, moest er gezocht worden naar cofinancieringen. Van den Hurk: “We hebben hiervoor hulp gevraagd aan Tennisopleiding Amjoy, maar ook aan de gemeente. En daarnaast hebben we automatiseringsbedrijf Skool bereid gevonden om mee te financieren. Mede daardoor kunnen er nu op 40 basisscholen clinics worden gegeven aan in totaal bijna 6500 kinderen. Een aantal worden gegeven op de basisscholen, maar de laatste clinic is op de dichtstbijzijnde vereniging en wordt verzorgd door een clubtrainer.”

Gratis ledenwervingsactie

Daar was dus ook medewerking van de Eindhovense tennisverenigingen voor nodig. Clubs reageerden heel positief op dit initiatief, volgens Van den Hurk. “Bijna allemaal wilden ze er wel hun medewerking aan verlenen. Het is toch een soort cadeautje wat ze krijgen, een gratis ledenwervingsactie. Maar we hebben wel aan de verenigingen gevraagd of zij zelf met een leuke, creatieve actie kunnen komen voor nieuwe leden. Denk bijvoorbeeld aan gratis tennistrainingen voor kinderen in de maanden mei en juni, of contributieverlaging voor de ouders van kinderen. Die creativiteit kunnen wij niet invullen voor de verenigingen. Wij organiseren het, maar als we het met zijn allen goed aanpakken kunnen we er allemaal ons voordeel mee doen.”

In Eindhoven en Veldhoven is dit project op grote schaal georganiseerd, maar ook op kleinere schaal is een scholenproject prima te organiseren, zoals met het Menzis Tenniskids@school project. Van den Hurk: “Je moet zorgen dat je met een goed plan komt. Probeer de verenigingen, de gemeente en het bedrijfsleven te enthousiasmeren en er warm voor te krijgen. Als je het als vereniging voor één school kunt organiseren, gaat dat ook lukken met tien verenigingen en honderd scholen. Alleen de getallen worden groter. Het is geen ‘rocket science’.” Een Tenniskids@school traject staat of valt met een goede opvolging door de clubs, bijvoorbeeld door een laagdrempelig vervolgaanbod, proeflessen en inloopuurtjes. Op die manier kun je kinderen meerdere keren naar je club krijgen en zal je zeker meer leden ‘scoren’.