KNLTB Vlag wapperen wind

TC IJsbaanpad en partners bundelen krachten en zetten rolstoeltennis op de kaart

TC IJsbaanpad loopt in Amsterdam voorop als het gaat om de mogelijkheden om te tennissen voor mensen met een lichamelijke beperking. De Amsterdamse club werkt sinds enkele jaren samen met een aantal lokale partijen en de Esther Vergeer Foundation. Dat heeft geleid tot een structureel clubaanbod en verschillende clinics op locatie. Dit alles om zoveel mogelijk mensen, en dan vooral kinderen, in aanraking te laten komen met de tennissport. “Kinderen moeten ongeacht hun beperking alle kansen hebben om te sporten”, zegt voorzitter van TC IJsbaanpad Ricardo Wijngaarde.

Wijngaarde merkte op dat er in Amsterdam nog geen club was die mogelijkheden aanbood voor mensen met een beperking om te tennissen. “Voor een wereldstad als Amsterdam vond ik dat eigenlijk niet kunnen”, vervolgt voorzitter Wijngaarde. “Vandaar dat ik dit bij TC IJsbaanpad mogelijk wilde maken. Daarvoor hebben we eerst de mensen binnen onze eigen vereniging bewust gemaakt van dit maatschappelijke belang. Een trainer van onze club heeft een opleiding bij de KNLTB gevolgd om les te geven aan rolstoeltennissers. Toen we het intern op orde hadden, zijn we partijen gaan zoeken die ons wilden helpen bij het opzetten van een plan om rolstoelstennis voor de jeugd mogelijk te maken.”

Open dag

Zo kwam IJsbaanpad in contact met revalidatiecentrum Reade en de Esther Vergeer Foundation. “Veel patiënten van het revalidatiecentrum hadden er oren naar om eens te kijken of tennis iets voor hen was. Samen met alle partijen hebben we toen een open dag georganiseerd. Het revalidatiecentrum zorgde voor de werving, de Esther Vergeer Foundation voor de materialen en de nodige andere hulp. Dat was een groot succes. Zo’n 25 kinderen met hun ouders kwamen op de open dag af en hadden veel plezier.”

Een groep van zes kinderen gaf aan vaker te willen tennissen. Voor Wijngaarde was dat het sein om het plan verder uit te breiden. “We willen natuurlijk zoveel mogelijk kinderen in aanraking laten komen met tennis. Dus besloten we niet alleen mensen bij ons uit te nodigen, maar we kwamen ook naar hun toe”, weet Wijngaarde. “Eens in de zoveel tijd bezoeken we revalidatiecentra om daar een clinic te geven voor iedereen die dat leuk vindt. We doen dat op een heel laagdrempelige manier. Kinderen moeten ongeacht hun beperking gewoon lekker kunnen sporten. Of zij uiteindelijk lid worden van de club, dat is van minder groot belang.”

Accommodatie rolstoelvriendelijk

De ontwikkeling op het gebied van rolstoeltennis betekende ook dat er een professionaliseringsslag nodig was op het sportpark om de accommodatie rolstoelvriendelijk te maken. “We schakelden een partij in die voor ons een rapport opstelde met punten die voor verbetering vatbaar waren. Met die tips zijn wij gelijk mee aan de slag gegaan. Daarnaast hebben we een mini-court in aanbouw, zodat de tennissers op een compacter veld kunnen spelen en zo meer plezier aan het spelletje beleven.”

Volgens Wijngaarde kun je met een aantal simpele stappen al snel rolstoeltennis van de grond krijgen. “Zoek contact met partijen in de buurt en praat met de KNLTB accountmanager uit jouw regio. Daarnaast hebben veel gemeenten een functionaris in dienst die je kan helpen bij het opzetten van activiteiten. Iedere club zou zijn maatschappelijke verantwoordelijkheid moeten pakken om iets te betekenen voor de samenleving. Wij zijn blij dat we een paar jaar geleden die stap genomen hebben.”

Op de Rolstoeltenniskaart kun je zien welke verenigingen Rolstoeltennis aanbieden. Wil je als vereniging zelf starten met tennis voor mensen met een lichamelijke beperking? Check dan via het ‘Stappenplan starten met Rolstoeltennis’ welke stappen je hier als vereniging voor moet nemen.