KNLTB Vlag wapperen wind

Rulec hecht grote waarde aan gravel en kiest voor Tennisforce II

TC Rulec in het Limburgse Heythuysen moest enige tijd geleden de knoop doorhakken over grondig onderhoud en renovatie van de banen. De club wilde bij gravel blijven en was heel tevreden over de bestaande Tennisforce-banen. Tennisforce-banen hebben alle kenmerken van gravel, maar de afwatering gebeurt sneller en de banen zijn winterbestendig. De banen kenden echter ook enkele nadelen. Vandaar dat er sinds kort een nieuwe, verbeterde versie van Tennisforce bestaat: Tennisforce II. En Rulec is de eerste club die daar op speelt.

De zes banen van de 300 leden tellende TC Rulec zijn feitelijk eigendom van de gemeente. Toen bleek dat de banen hard toe waren aan renovatie, woog de mening van de tennisclub als vanzelfsprekend heel zwaar. “De KNLTB geeft ook heel helder aan wat de voordelen zijn van spelen op gravel en wij sluiten ons daar volledig bij aan”, aldus voorzitter Frank Geukemeijer. “Wij zien het als de beste ondergrond voor de jeugd om het tennisspel op te leren en je als tennisser compleet te ontwikkelen. Bovendien is het ook een goede keuze als je op goed niveau toernooien en competitie wil spelen. We hebben de meningen ook gepeild onder de leden en daaruit bleek eveneens een sterke voorkeur voor gravel.”

Betere demping en drainage

Rulec had dus al ruime ervaring met Tennisforce. Deze harde toplaag bovenop de lavalaag zorgt voor relatief makkelijke afwatering en banen die snel bespeelbaar zijn. “Het zijn echt winterharde banen. Ze zijn eigenlijk altijd bespeelbaar, alleen bij sneeuw en opdooi moet je oppassen. En het voorjaarsonderhoud is beperkt en overzichtelijk”, aldus Geukemeijer. De harde ondergrond heeft echter ook nadelen. “Anders dan bij ‘normaal’ gravel is er relatief weinig demping en dat merk je wel. Bij Tennisforce II is dat echter een stuk beter.”

Want aan die demping is bij Tennisforce II, dat zijn oorsprong kende in Duitsland, speciale aandacht besteed.  De demping is sterk verbeterd door aan de laag onder de gravel-toplaag naast gravel ook EPDM toe te voegen. EPDM is een soort synthetisch rubber dat de elasticiteit en dus de demping van de baan sterk bevordert. Ook is er hard gewerkt aan een betere drainage, want dat werd na verloop van tijd een probleem bij Rulec. Na zestien jaar hadden de banen veel moeite om het water af te voeren.

“Een probleem was bijvoorbeeld dat er steeds meer gravel achterbleef in de poriën, waardoor drainage steeds moeilijker werd. Bij Tennisforce II is dat risico een stuk kleiner, de poriën zijn groter. En de nieuwe banen zijn aangelegd op afschot, dat scheelt natuurlijk ook veel. Het water kan nu ook veel sneller weg via de zijkanten.”