KNLTB Vlag wapperen wind

Uitpuilende zaal in Nieuwegein voor vierde KNLTB Trainerscongres

De KNLTB wil de komende jaren steeds meer mensen enthousiasmeren en interesseren in tennis, op vrijwel alle mogelijke manieren. Daar profiteren de sport als geheel en uiteindelijk ook de verenigingen van. Het was de hoofdboodschap van KNLTB-directeur Erik Poel toen hij vrijdagochtend op het vierde KNLTB Trainerscongres in Nieuwegein de massaal toegestroomde tennisleraren verwelkomde. En in die missie zijn de tennisleraren onmisbaar. Of zoals Technisch Directeur Jacco Eltingh het uitdrukte: “Jullie zijn voor ons de allerbelangrijkste mensen in het land.”  

Directeur Poel legde aan de hand van een aantal slides uit dat zoveel mogelijk mensen ‘vangen’ voor de tennissport, werkt via een zogenoemde trechter. De KNLTB wil graag eerst weten wie er allemaal geïnteresseerd zijn in tennis om er vervolgens achter te komen hoe die mensen het best bediend kunnen worden, zodat zo veel mogelijk uiteindelijk zelf de baan op gaan. Voor de meer dan 1.200 toehoorders, was Poel echter ook eerlijk over de uitdagingen waar de KNLTB voor staat. Het afgelopen jaar is het aantal jeugdleden in Nederland tot onder de 100.000 gezakt en heeft een groeiend aantal verenigingen niet meer dan dertig jeugdleden. “Dat is best een beetje zorgelijk, maar daar gaan we iets aan doen. We willen graag dat steeds meer kinderen competitie gaan spelen. Want wedstrijden spelen motiveert en is uitdagend, kinderen blijven langer lid, dat blijkt ook uit alle cijfers. Daarom willen we in 2019 nog veel nauwer gaan samenwerken met de clubs, de jeugdcommissies en natuurlijk met jullie, de tennisleraren!”

'Het gebeurt op de baan!'

Technisch Directeur Jacco Eltingh onderschreef die doelstellingen als tweede spreker op het podium en benadrukte dat, zeker als het gaat om de uitdagingen in het jeugdtennis, de tennisleraren heel belangrijk zijn. “We willen iets anders gaan werken en jullie zijn daarbij essentieel. Dat betekent onder meer dat we in ondersteuning nog meer nadruk leggen op goede communicatie met alle betrokkenen en dat we ook de opleidingen hier en daar aanpassen. De theorie is heel belangrijk, maar de praktijk moet nog meer aandacht krijgen. Het gebeurt uiteindelijk op de baan!” Eltingh bood vervolgens inzicht in een aantal aanpassingen in de werkwijze van de KNLTB-afdeling Tennisleraren en de verschillende lerarenopleidingen, waarna de grote groep uiteenging naar de verschillende kennissessies.

'Neem je je vak serieus, dan ben je hier bij!'

Na de eerste sessies toonde Menno de Jong, tennisleraar in opleiding bij TV Boskoop en TV Nieuwkoop in Zuid-Holland, zich onder het genot van een broodje heel enthousiast over het congres. “Het is alleen maar goed dat iedereen een keer op deze manier bij elkaar komt en dat je van de KNLTB uit hoort wat er de komende tijd allemaal gaat gebeuren. Heel belangrijk! Het is van groot belang dat de bond de tennisleraren op deze wijze meeneemt in het beleid en dat ze ook de samenwerking tussen de tennisleraar en het clubbestuur willen stimuleren. Dat is zeker nodig.”

Walter Tenten, tennisleraar en eigenaar van sportcentrum Kei-Fit in Lichtenvoorde, sloot zich daar volledig bij aan. “Als tennisleraar móet je hier zijn. Want hier heb je niet alleen contact met de bond, maar ook met elkaar en juist dat is zo waardevol! En de KNLTB bereikt hier alle tennisleraren tegelijk. Ik heb net een sessie over de techniek van de service gehad,  prima verhaal en iedereen krijgt hetzelfde te horen, weet weer even hoe het zit!” Tenten heeft ook maar weinig begrip voor leraren die vandaag niet wilden komen. “Als je je vak serieus neemt, ben je hier bij!”