KNLTB Vlag wapperen wind

TC de Mors, vrijwilliger Frans van Eck en TV Boskoop winnen Zwarte Tulpen op Jaarcongres

Het zesde KNLTB Jaarcongres, zaterdag in het NBC Congrescentrum in Nieuwegein, was ook weer hét moment om de Zwarte Tulpen voor de Vereniging, de Verenigingsvrijwilliger en het Toernooi van het Jaar uit te reiken. Deze keer vielen T.C. de Mors in Rijssen, vrijwilliger Frans van Eck van LTV Irminloo en het TennisDirect Flora Toernooi van TV Boskoop in de prijzen. De jury was in het geval van De Mors vooral onder de indruk van de groei van het jeugdledenbestand. Dat bestand groeide in slechts vijf jaar van nul naar tachtig leden.

De KNLTB-vakjury, bestaande uit Dorien Everaars (Bondsbestuurslid Verenigingstennis), Marchien van Doorn (Bondsbestuurslid Algemene Zaken), Robert Jan Schumacher (Directeur Dienstverlening) en Erik Poel (Algemeen Directeur), roemde T.C. de Mors ook om de grote binding tussen de leden en de vereniging, waardoor de club erin slaagt veel initiatieven ook werkelijk succesvol te maken. Bovendien erkent de club haar rol in de regio. “De Overijsselse vereniging vervult een belangrijke rol in haar omgeving. De blik is naar buiten gericht en de club staat open voor samenwerking. Niet alleen met tennisverenigingen, maar ook met andere sporten zoals skeeleren, mountainbiken, jeu de boules en padel”, aldus de jury.

Vrijwilliger Frans van Eck

Verenigingsvrijwilliger van het jaar is Frans van Eck. Frans is sinds 1979 continu als vrijwilliger aan LTV Irminloo verbonden geweest, in veel verschillende functies. Zo was hij lid en voorzitter van de toernooicommissie, de technische commissie, de recreatiecommissie en nam hij uiteindelijk ook het voorzitterschap van de vereniging zelf op zich. Frans, die zelf niet in Nieuwegein aanwezig kon zijn om de Tulp in ontvangst te nemen, fungeert momenteel nog als Verenigings Competitieleider, ondersteunt de financiële administratie en beheert een heus Vrijwilligers Registratie Systeem. Hierin staan alle vrijwilligers met hun huidige taken maar zijn ook de werkzaamheden die men ooit zelf heeft aangegeven, geregistreerd. “Dit systeem is een zeer waardevolle bron voor de vereniging”, oordeelt de jury. “Frans is een vrijwilliger van de buitencategorie en verdient met recht de titel: ‘Verenigingsvrijwilliger van het jaar 2018’.”

Elke avond gezellige drukte in Boskoop

Het TennisDirect Flora Toernooi mag zich Toernooi van het Jaar noemen. Het open toernooi van TV Boskoop heeft al jarenlang een grote groep vaste deelnemers, gemixt met nieuwe deelnemers die negen dagen lang genieten van het toernooi en de sfeer op de club. Het toernooi heeft grofweg twee delen: singels/mixen en dubbels. Vanaf het voorweekend tot en met de donderdag worden alle singels en mixen gespeeld en vervolgens van vrijdag tot en met zondag alle dubbels. “Zo zijn deelnemers niet de hele week bezet en hoeven ze slechts een aantal dagen vrij te houden voor het toernooi”, prijst de jury het evenement. “Het park is door deze verdeling elke avond vol met wedstrijden en zorgt dus ook elke avond voor gezellige drukte, wat resulteert in een extra grote binding tussen toernooi en deelnemer.”

“Verwacht had ik het niet, maar wel erg gehoopt nadat wij twee jaar geleden genomineerd waren voor Vereniging van het Jaar en het net niet werden”, sprak een dolblije Tischa Waaijer, Verenigingstoernooileider bij Boskoop, na de prijsuitreiking. Ze heeft een goed idee over wat het TennisDirect Flora Toernooi zo uniek maakt. “De splitsing van onderdelen in ons programma maakt het zeker aantrekkelijk, maar ook het feit dat je bij de verwelkoming aan het begin van het toernooi al een presentje krijgt en dat ook iedereen die een wedstrijd wint, een prijs ontvangt.” Daarnaast is het persoonlijke contact belangrijk: “We kennen eigenlijk alle deelnemers wel bij de voornaam. En we zorgen ook bij elke editie van het toernooi wel voor een moment om dat contact te creëren. We verzinnen iets van een bijeenkomst om elkaar beter te leren kennen, zodat je mensen ook weer bindt voor het toernooi van volgend jaar.”