KNLTB Vlag wapperen wind

Oudetennisballen.com, steeds meer clubs leveren oude ballen in

Een duurzamer beleid ten aanzien van oude tennisballen en opbrengst voor het goede doel, dat waren ooit de belangrijkste drijfveren voor Stefan Niesten toen hij begon met inzameling van ballen via Oudetennisballen.com. En aan die ambitie is weinig veranderd. De resultaten zijn indrukwekkend. Waren er eind 2017 zo’n 63 tennisverenigingen die Stefan hun oude ballen toevertrouwden, nu werkt hij al samen met zeker 125 clubs. “En wij willen naar zeker 300 à 400 verenigingen. Daarnaast doen we onderzoek naar nieuwe producten die we met de materialen van de oude tennisballen zouden kunnen maken.”

De overzichtelijke website heeft een belangrijke functie in het vergroten van het aantal betrokken tennisverenigingen. Er wordt helder uitgelegd hoe een tennisvereniging, -park of -school zelf oude ballen kan inleveren en verschillende doelgroepen kunnen zelf makkelijk de ballen en aanverwante producten bestellen. Voor tennisclubs werkt het eigenlijk heel simpel. Verenigingen die besluiten oude ballen in te zamelen voor het goede doel, krijgen daarvoor emmers ter beschikking waarin leden de ballen kunnen deponeren. Vervolgens sturen de clubs de ballen in speciale zakken naar Oudetennisballen.com. Per bal wordt een kleine vergoeding gegeven, bestemd voor de club zelf of, met instemming van de club, voor het goede doel: G-tennis.

Steun voor G-tennis

Voor G-tennissers, spelers met een verstandelijke beperking, wordt er in de winter maar weinig georganiseerd en als dat wel wordt gedaan, is indoortennis de beste optie. Dat kost echter veel geld. Een belangrijk deel van de ondersteuning van Oudetennisballen.com bestaat daarom uit sponsoring van de huur van accommodaties. Voor elke ingezamelde bal wordt een klein bedrag voor dit doel gereserveerd. De stelling ‘hoe meer oude ballen hoe meer G-tennis, slaat dan ook de spijker op de kop. En met de groei van het gehele project kan initiatiefnemer Stefan Niesten steeds verder uitbreiden. “We hebben afgelopen jaar ook de facilitering van kleding voor een G-team tijdens de Special Olympics kunnen steunen en wij werken ook in Duitsland, waar we de accommodaties voor blindentennis steunen.”

Recycling: de ‘keten’ sluiten

En er is dus een nieuwe ambitie bijgekomen: het sluiten van de ‘keten’ met het recyclen van tennisballen. “Zodat we volledig circulair bezig zijn”, legt Niesten uit. “Daar bedoel ik mee dat we het rubbergranulaat scheiden van het vilt, dat is al mogelijk. En met dat granulaat zouden we in de toekomst nieuwe producten willen maken. In Frankrijk worden er veel speelveldjes van gemaakt, maar de aanleg ervan lukt alleen met extra subsidie. Wij zouden van het granulaat in de toekomst bijvoorbeeld prullenbakken of bankjes langs de tennisbaan willen maken, waar verder geen extra geld voor nodig is. Dat is mijn droom.” En zo zijn er meer toekomstplannen. Niesten hoopt binnen afzienbare tijd voor de verzending  van ballen over te stappen van zakken naar dozen, waarmee economischer verpakt kan worden en verzendkosten kunnen worden gedrukt. “En wellicht kunnen we het voor tennisverenigingen nóg aantrekkelijker maken om mee te doen door hen wat werk uit handen te nemen. Bijvoorbeeld door de ballen niet langer te laten toesturen, maar ze te halen met een tour door heel Nederland.”

Ten slotte biedt Oudetennisballen.com al vanaf het ontstaan van de organisatie de Tennisballsaver en in het verlengde daarvan de Ball Rescuer aan. Beide systemen bevorderen de duurzaamheid van tennis- en padelballen. Niet door hergebruik, maar door de levensduur van de ballen te verlengen. “En ook op dit vlak doen we onderzoek om het systeem verder te ontwikkelen. We hebben bij tennis- en padelclub Keltenwoud een experiment uitgevoerd, waarmee we bekijken hoe we de werking zelf en het gebruiksgemak verder kunnen verbeteren.”