KNLTB Vlag wapperen wind

Neuropsycholoog Scherder boeit en vermaakt verenigingen op KNLTB Jaarcongres

In het NBC Congrescentrum ging zaterdagochtend alweer het zesde KNLTB Jaarcongres van start. Hét moment voor bestuurders van tennisverenigingen om zich door de KNLTB bij te laten praten over de staat van het Nederlandse tennis en de ontwikkelingen en werkzaamheden van de bond in het afgelopen jaar. Het programma bestaat uit een plenair gedeelte en uitgebreid programma van kennissessies. De sprekers in het plenaire gedeelte zijn niet de eerste de beste. Neurowetenschapper Erik Scherder, prinses Laurentien en management-consultant Berend Rubingh, auteur van het recent verschenen boek Back2Basics: de kracht van verenigen, delen hun kennis op het podium.

Wedstrijden vanzelfsprekend voor alle jeugd

Na een welkomstwoord van KNLTB-voorzitter Roger Davids trapte Algemeen Directeur van de KNLTB Erik Poel in de ochtend af. Hij legde aan de hand van een aantal slides aan de 800 bezoekers uit dat zoveel mogelijk mensen ‘vangen’ voor de tennissport, werkt via een ‘trechter’. De KNLTB wil graag eerst weten wie er allemaal geïnteresseerd zijn in tennis om er vervolgens achter te komen hoe die mensen het best bediend kunnen worden, zodat zo veel mogelijk uiteindelijk zelf de baan op gaan. Poel sprak echter ook zijn zorg uit, vooral over het jeugdtennis. Het afgelopen jaar is het aantal jeugdleden in Nederland tot onder de 100.000 gezakt en heeft een groeiend aantal verenigingen niet meer dan dertig jeugdleden. Juist daarom heeft de KNLTB een heldere stip aan de horizon gezet: op termijn speelt elk jeugdlid wedstrijden. Want wedstrijden dagen uit, motiveren en vergroten het tennisplezier. Poel: “We horen nu nog vaak dat jeugdleden tennisles hebben, maar het moet zo zijn dat elk jeugdlid ‘op tennis’ zit en dus ook wedstrijden speelt.” Juist daarom werd door de directeur nog eens benadrukt hoe goed het is om op verenigingen het Alles-in-1 lidmaatschap in te voeren, waarbij les en deelname aan de competitie onderdeel zijn van één pakket.

‘Tennis heeft alle ingrediënten voor het brein’

Nadat kort werd stilgestaan bij het werk van het project KWF Tennis4life, waarmee tennisverenigingen het afgelopen jaar ruim 67.000 euro ophaalden, was het de beurt aan Erik Scherder. Zijn boodschap is wel bekend: bewegen is niet alleen belangrijk voor je fysiek, maar ook essentieel voor je brein. In zijn kenmerkende, energieke stijl legde de hoogleraar van de Amsterdamse VU uit waarom bewegen zo van belang is voor de ontwikkeling van de hersenen en waarom dus juist voor opgroeiende kinderen sport niet mag ontbreken. “Een goed functionerend brein is gebaat bij verbindingen, witte stof. Die verbindingen zijn afhankelijk van doorbloeding en die stimuleer je bij uitstek als je gaat bewegen, als je je inspant, als je iets onderneemt wat moeite kost!” Eén van je beste opties is dan de tennissport, stelt Scherder, die zelf ook nog regelmatig op de baan staat.

“Tennis heeft eigenlijk alle benodigde ingrediënten”, legde Scherder na zijn betoog op het podium nog eens uit. “Je beweegt, je wordt uitgedaagd, je doet nieuwe dingen en het is spel is nooit hetzelfde. Dat is voor het brein van jonge kinderen essentieel. Die kinderen gaan het ook echt beter doen op school.” De aanwezigen van de Nederlandse tennisverenigingen waren een enthousiast en aandachtig publiek, maar uiteindelijk spelen ook de ouders een rol in het activeren van de kinderen. Scherder: “Het is lang niet altijd makkelijk, maar je moet deze kennis eigenlijk verder delen, ook met de ouders. Clubs zouden moeten overbrengen naar de ouders; wilt u dat de kinderen in het vervolg van hun leven maximale kansen hebben, kom dan vooral hierheen!”

Daarmee was het plenaire ochtendgedeelte ten einde en gingen de bezoekers uiteen richting de verscheidene kennissessies. Tijdens het zesde Jaarcongres konden de mensen kiezen uit de volgende sessies:

  • Ieder kind speelt wedstrijden. De normaalste zaak van de wereld, toch?
  • Succesvol communiceren met jeugd, hoe doe je dat?
  • Hoe betrek je nieuwe generaties bij je club?
  • De reis naar betrokken (jeugd)leden
  • Een wachtlijst voor vrijwilligers
  • Omgaan met pubers
  • Bestuur en tennisleraar: hoe kom je tot een optimale samenwerking?
  • Realiseer je ambities met Verenigingsondersteuning vanuit de Rabobank.

Na twee blokken met kennissessies en een lunch is het in de middag tijd voor de voordrachten van Prinses Laurentien en Berend Rubingh en de bekendmaking van de winnaars van de titels Vereniging, Vrijwilliger en Toernooi van het Jaar.