KNLTB Vlag wapperen wind

ATC Alphen aan de Maas: het Jong & Belegen open dubbeltoernooi jubileert en lééft

Het begon met een ludiek idee, 25 jaar geleden: een paar clubleden van ATC Alphen aan de Maas organiseerden een toernooi, waarbij in koppels bestaande uit één persoon jonger dan 40 jaar en één persoon ouder dan 40 jaar, gedubbeld werd. Nu, 25 jaar later, is het nog steeds een bijzonder geliefd toernooi, waar de club écht trots op is.

Harold de Leeuw is toernooileider en heeft net de jubileumeditie van het toernooi achter de rug. Het was weer een bijzonder geslaagd evenement, we hadden 103 deelnemende koppels en de 17 toernooidagen zaten helemaal vol. Het is prachtig om te zien hoeveel mensen elk jaar terugkomen om hieraan mee te doen!

Verbondenheid tussen jong en oud

ATC uit Alphen aan de Maas is een kleine vereniging met 110 leden en met slechts twee banen. De Leeuw: De toernooinaam verklapt al een beetje de bijzondere opzet van ons toernooi: een 'jonge' speler (40-) dubbelt samen met een 'belegen' partner (40+). De bijzondere opzet zorgt voor mooie koppels, zoals vader en zoon, nicht en tante, enzovoort. De 'oudere garde' wordt als het ware gedwongen mee te doen, want in elk koppel moet een 40-plusser zitten. Van de 190 spelers zijn er 15 60+, en 3  zelfs 70+. Onze opzet zorgt voor verbondenheid tussen jong en oud. Dit jaar hebben er 103 koppels ingeschreven, vorig jaar waren het er 99. Een kleine stijging dus en daar zijn we heel blij mee.

‘Kneuterigheid’

De negenkoppige toernooicommissie besteedt elk jaar veel aandacht aan het toernooi. De Leeuw: Zo maken we nog een 'ouderwets' programmaboekje, wat we keurig bij alle spelers thuis bezorgen. We kregen van enkele jongeren dit jaar ook wel signalen in de trant van 'stop daar toch mee, dat leest toch niemand'. Maar eigenlijk vinden wij het wel leuk, dat we een dergelijke kneuterigheid nog steeds hebben. We hebben een groot scala aan sponsoren, en die doe je er toch nog een plezier mee. Veel sponsoren ondersteunen ons met de mooie aankleding van het toernooi, bijvoorbeeld met bloemen en statafels. Ook  hebben we altijd een aardigheidje voor de deelnemers bij hun eerste wedstrijd. Dit jaar werd dit presentje tegen kostprijs geleverd door een chocolaterie uit het naburige Beneden Leeuwen. In de media wordt het toernooi graag beschreven, getuige een recent artikel in De Gelderlander.

Kostendekkend

Bij de aankleding van het toernooi hoort verder nog een matinee op de middelste zondag: een feest met live muziek, springkussen voor de kids, noem maar op. De inwendige mens komt er niks te kort. Qua financiën is het toernooi, mede door het stabiele deelnemersveld, altijd kostendekkend te organiseren. De Leeuw: De opbrengsten van de loterij en de inschrijfgelden dekken de kosten van het toernooi. En dan zijn de tapverdiensten voor de clubkas.

Een kwart eeuw geleden namen er 50 tot 60 koppels deel, in de hoogtijdagen waren het er zelfs 120. Dat men nu jaarlijks nog steeds rond de 100 deelnemende koppels kan verwelkomen, getuigt ervan dat het toernooi iets bijzonders biedt. De Leeuw is daarvan overtuigd: Een groot deel van de deelnemersgroep komt ook volgend jaar weer terug, daar ben ik zeker van!