KNLTB Vlag wapperen wind

TV Didam: binnen enkele jaren van niks naar bloeiend jeugdbeleid

Nog niet zo heel lang geleden was er van het jeugdledenbestand bij het Gelderse TV Didam niet heel veel over. Een gezond jeugdledenbestand is echter van groot belang voor de toekomst van een verenging als geheel en dus moest er iets gebeuren. Didam wendde zich tot Will Bos, die meer dan dertig jaar deel uitmaakte van de Technische Commissie, waarvan vijftien jaar als voorzitter. Bos dacht goed na, wist de juiste mensen om zich heen te verzamelen en ging aan de slag. Nu, zo’n vijf jaar later, staat de club er heel anders voor. TV Didam hoopt binnenkort het zestigste jeugdlid te verwelkomen.

De inmiddels 75-jarige Will Bos wist door zijn ruime ervaring één ding zeker toen hij de klus oppakte: alleen kom je nergens. Hij nam dan ook het initiatief om te overleggen met andere tennisclubs in de gemeente Montferland. “Op het gebied van de jeugd bleek TV Bergh (‘s-Heerenberg) het verst, zij waren al heel actief bezig met onder meer met Tenniskids@school. Ik heb aangehoord hoe zij werkten en vervolgens met onze jeugdcommissie besproken hoe wij soortgelijke stappen konden nemen.”

Veel winst met Tenniskids@school

De nieuw gevormde jeugdcommissie van TV Didam, op dat moment drie personen sterk, realiseerde zich dat de club alleen goede resultaten kon boeken door heel hard te werken. Tenniskids@school bood ook voor TV Didam kansen, zo oordeelde de commissie. Bos: “We hebben maar liefst vier basisscholen hier, dat biedt mogelijkheden. We zijn daar dan ook veel tijd in gaan investeren. Inmiddels organiseren we vanuit TV Didam al drie jaar Tenniskids@school in Didam, Nieuwe-Dijk en Loil. In nauwe samenwerking met combi-functionarissen en sportleraren van de gemeente Montferland verzorgen wij gedurende drie weken tennisles tijdens de gymlessen. Op deze manier maken jaarlijks zeker 600 kinderen kennis met tennis.” Dat zijn indrukwekkende cijfers, maar het ging niet vanzelf. De jeugdcommissie en zeker Will Bos volgden alles op de voet en stuurden bij waar nodig. “Na verloop van tijd bleek bijvoorbeeld dat wij de kinderen uit groep 7 en 8 maar moeilijk bereikten en dat er in leeftijdscategorieën daaronder meer dan genoeg potentieel zat. In de eerste jaren heeft Tenniskids@school ons al zo’n veertig nieuwe leden opgeleverd. De laatste jaren richten wij ons voornamelijk op de groepen 3, 4 en 5.”

Tenniskids-competitie: niet verplicht, wel vanzelfsprekend

Maar er zijn meer factoren essentieel bij het werven en binden van jeugd in Didam. Zo kunnen kinderen ook kennis maken met tennis bij TV Didam via het sportstimuleringsprogramma Sjors Sportief. Ze krijgen dan de mogelijkheid drie proeflessen te volgens, iets waar het afgelopen jaar zeker 35 kinderen gebruik van maakten. Verder organiseert de club een wekelijkse instuif en is de Tenniskids Competitie voor Tenniskids rood en oranje, een onmisbaar onderdeel van het aanbod. Opvallend genoeg doen vrijwel alle jeugdleden mee aan deze competitie. “Dat heeft vooral te maken met hoe wij het aanbieden”, weet Bos. “Het is geen verplichting, maar we beschouwen deelname aan de Tenniskids Competitie wel als vanzelfsprekend. Met die boodschap sturen wij ook een mail naar de ouders: alle kinderen doen mee en het is bovendien heel leuk! Iemand in onze jeugdcommissie kan dat als geen ander, weet precies hoe dat te verwoorden in een mail. En omdat iedereen meedoet, is dat voor nieuwe leden ook heel aantrekkelijk.”

Veel tijd en aandacht

De middelen om zo veel mogelijk jeugd naar de club te trekken, heeft Didam wel gevonden. De jeugdcommissie, die in de loop der jaren steeds groter is geworden, ondervindt echter elke dag dat die middelen alleen een optimaal resultaat opleveren door voldoende tijd en aandacht te investeren. Bos realiseert zich dat hij op zijn leeftijd die tijd ook heeft. “Zo ben ik er bijvoorbeeld altijd bij als op dinsdag de tennislessen beginnen. Op woensdagmiddag ben ik er ook elke week om met de tennisleraar de stand van zaken en de eventuele aanwezigheid van nieuwe kinderen door te spreken. En op vrijdag gaat dat ook zo. We zitten er bovenop en wijzigen koers waar nodig. Zo kijken we nu steeds beter naar het niveau van de kinderen, beoordelen we of ze niet door moeten naar een andere groep. En zo benaderen we ook alle gezellige activiteiten op de club. We hebben bijvoorbeeld nog niet zo lang geleden het tijdstip van de instuif op vrijdag aangepast. We deden dat al altijd in de middag, maar de opkomst viel zo nu en dan best tegen. Nu starten we om half zeven en nodigen we ook heel nadrukkelijk de ouders erbij uit, dat werkt beter. Om half zeven op vrijdag is het park vol.”

In augustus tijdens de clubkampioenschappen werd een tienjarige jongen in het zonnetje gezet als het vijftigste jeugdlid van de club en inmiddels is TV Didam bijna toe aan het zestigste jeugdlid. Waar moet dit eindigen?  “We willen groeien, dat is duidelijk”, aldus Bos. “Maar eerlijk, het moet allemaal ook te overzien zijn. Er komt heel veel bij kijken, wij steken er heel veel tijd in. Bovendien moeten we bij verdere groei ook nog steeds voor alle lessen een tennisleraar beschikbaar hebben. De komende tijd doorgroeien naar 70 à 80 jeugdleden, dat zou mooi zijn. Al zijn we al heel erg tevreden met de 60 die we nu hebben.”