KNLTB Vlag wapperen wind

Starterstoernooi bij PVDV: ‘iedereen moet makkelijker, lekker kunnen tennissen’

De Utrechtse tennisvereniging PVDV was één van de clubs die deze zomer deelnam aan een pilot voor nieuwe toernooivormen, die de KNLTB onlangs introduceerde. Hervorming van het toernooiaanbod en de eerste nieuwe toernooivormen kwamen tot stand na uitvoerig onderzoek onder verschillende doelgroepen. Als alternatief voor het ‘klassieke’ toernooi dat een week duurt en waarvoor de deelnemers vrijwel de hele week vrij moeten houden in de agenda, introduceerde de KNLTB toernooivormen zoals het starterstoernooi, het dagtoernooi, het weekendtoernooi en het teamtoernooi. PVDV organiseerde afgelopen zomer voor het eerst een starterstoernooi en dat was een succes!

Een starterstoernooi kan vijf dagen, maar ook minder in beslag nemen en in alle wedstrijden geldt compact spelen: er wordt direct een winnend punt gespeeld (BPS) bij 40-40 en bij een 1-1 stand in sets volgt niet een derde set, maar een wedstrijdtiebreak tot en met tien punten. Voor beginnende leden is er best een drempel om aan wedstrijden te beginnen. In een starterstoernooi spelen ze tegen mensen van hun eigen niveau, is de sfeer ongedwongen en gaat het er vooral om te ervaren hoe leuk het is om wedstrijden te spelen. Bij PVDV werkten ze het toernooi af in slechts anderhalve dag. Hier op Centrecourt.nl vind je handige factsheets per toernooivorm waar de uitgangspunten nog eens helder staan opgesomd. Bovendien vind je hier ook een draaiboek ter ondersteuning bij de organisatie van een toernooi.

‘Heel goed bevallen!’

“Ik ben altijd in voor pilots!”, aldus een enthousiaste Heleen Faas, toernooi-organisator en bestuurslid tenniszaken van PVDV, als haar gevraagd wordt wat zij vond van de pilot bij haar op de club. “We hadden 24 spelers die wedstrijden speelden in het dubbelspel, in alle mogelijke combinaties en we speelden dus in poules. Dat is heel goed bevallen!” De korte tijdspanne van het toernooi beschouwen veel deelnemers als een voordeel. Het verlaagt de drempel om deelname aan zo’n evenement eens te proberen. Ook het feit dat alle deelnemers van vergelijkbaar niveau waren en relatief weinig ervaring met het spelen van officiële wedstrijden hadden, werd door de spelers als prettig ervaren. “Ze waren erg enthousiast! In deze groep kende zelfs lang niet iedereen de spelregels goed en wisten veel deelnemers niet wat compact spelen was, maar desondanks had iedereen het erg naar de zin. Ook teams die drie keer verloren, vonden het toch heel leuk dat ze elke wedstrijd een kans hadden om te winnen.”

Gewoon plezier in tennis

Het toernooi was voor veel deelnemers dan ook dé gelegenheid om te ervaren dat wedstrijden spelen veel leuker is dan zij aanvankelijk dachten. Ook bij PVDV bleek dat. Faas: “Zenuwen, lichte angst om fouten te maken, volgens mij zie je het in elke sport als mensen net beginnen. Die druk is er niet bij een toernooi als dit, ook bij ons niet. Je bent gewoon onder elkaar en je hebt plezier in het tennis. Je wordt niet van de baan geslagen door een veel sterkere tegenstander en je wordt serieus genomen, welke fouten je ook maakt. De één had al weleens competitie gespeeld, de ander speelde voor het eerst een wedstrijd en dat kon allemaal. Met dit toernooi wilden we de mensen gewoon laten tennissen. Ook als het mensen er alleen maar op heeft gewezen dat deze mogelijkheid er is, was het al heel veel waard. Zo dragen wij bij aan het spelletje. Iedereen moet makkelijk lekker kunnen tennissen.”

‘Elk toernooi een starterscategorie’

De KNLTB geeft bij het starterstoernooi ook de tip mee om het evenement te koppelen aan bijvoorbeeld een open toernooi, zodat de deelnemers ook daarmee in aanraking komen en wellicht makkelijker de overstap maken. Faas kan zich goed vinden in dat principe. “Ik vind het al heel prettig dat 8&9 Tennis inmiddels onderdeel is van de Voorjaars- en de Najaarscompetitie. Maar wat mij betreft krijgt elk open toernooi ook een starterscategorie met 8-tjes en 9-tjes, waarin niet op rating wordt gespeeld en mensen gewoon lekker wedstrijdjes kunnen tennissen en een idee krijgen van hoe dat is. Had ik maar dit soort toernooien gehad toen ik begon!”