KNLTB Vlag wapperen wind

Regionale samenwerking biedt jeugdleden De Schenge tóch competitietennis

Samenwerking tussen tennisverenigingen in de regio is lang niet overal vanzelfsprekend, maar het kan dé oplossing voor grote problemen zijn, zo ondervinden ze in Zeeland. LTC De Schenge in Arnemuiden had de laatste jaren eigenlijk te weinig jeugdleden om die leden een leuke, complete tenniservaring te bieden. Door de handen ineen te slaan met TV Dauwendaele in Middelburg kon daar echter een passende oplossing voor worden gevonden. Het heeft er zelfs voor gezorgd dat een enkel lid alsnog optimaal kon genieten van de tennissport en besloot zich vooral op tennis te richten en een andere sport vaarwel te zeggen.

“Ons jeugdbestand is de laatste jaren behoorlijk in verval geraakt”, windt voorzitter René Hoondert van LTC De Schenge er geen doekjes om. “Enkele jaren geleden hadden wij nog ergens tussen de 30 en 50 jeugdleden, maar nu zijn dat er nog maar een tiental. Dan is er onvoldoende aansluiting voor de resterende jeugdleden, zijn er weinig mogelijkheden om competitieteams te vormen en ook een instuifactie is moeilijk te organiseren, daar heb je gewoon te weinig  ‘schaal’ voor.”

Aansluiten bij Dauwendaele

De Schenge is van plan het eigen jeugdbeleid nieuw leven in te blazen. Een nieuwe jeugdcommissie wordt momenteel samengesteld en de eerste plannen zijn in de maak. “Maar dat kost tijd”, weet Hoondert. “We wilden de huidige en eventuele nieuwe jeugdleden nu ook iets kunnen bieden.” De contacten met TV Dauwendaele waren al goed en toen was een idee tot samenwerking snel geboren. “Iemand uit onze jeugdcommissie is goed bevriend met hun trainer en wist dat er bij Dauwendaele wel een hechte groep jeugdleden van 10 tot 14 jaar was. De vraag was toen eigenlijk of die paar kinderen die bij ons waren binnengekomen via de instuif, bij hen konden aansluiten. Dat vond TV Dauwendaele prima en daar hoefden ze ook geen lidmaatschapsvergoeding voor te ontvangen. Alleen voor de training en activiteiten zouden onze leden iets moeten bijdragen.”

Ook via een Kring-overleg met Zeeuwse tennisverenigingen vonden de twee clubs elkaar makkelijk. Daar kwam ook één specifiek lid ter sprake, een jongen van 12 uit Arnemuiden die bij De Schenge niet de aansluiting vond die hij zocht, maar zijn plek wel vond bij Dauwendaele. Hoondert: “Tennis was niet de hoofdsport van deze jongen, maar hij wilde wel heel graag tennissen. Wij konden hem geen volledig team voor competitietennis bieden, maar Dauwendaele kon dat wel. Daar heeft hij het dit jaar geweldig naar zijn zin. Hij traint, speelt competitie en zit in een heel leuk team, hij is er helemaal op zijn plek. Het bevalt hem zo goed dat hij inmiddels tennis als zijn hoofdsport beschouwt!”

‘Jeugdlid behouden voor tennissport’

Dit jonge lid vond door de samenwerking tussen de verenigingen alsnog alles wat tennis zo’n leuke sport maakt: veel aansluiting met leeftijdsgenoten, een leuk competitieteam, goede training, veel wedstrijden en dus voldoende uitdaging. Het gevolg is wel dat hij na dit jaar volledig lid wordt bij TV Dauwendaele en zich gaat afmelden bij LTC De Schenge, maar dat vinden ze daar geen probleem. “Het belang van het jeugdlid staat voorop. Als hij lid wordt van TV Dauwendaele en daar kan genieten van alles wat de tennissport te bieden heeft, dan vinden wij dat prima. Bovendien blijft hij op deze manier behouden voor de tennissport.”

De komende jaren wil De Schenge dus ook weer hard werken aan het eigen jeugdbeleid. Want er zijn zeker mogelijkheden. “Hier in de directe omgeving staan drie scholen, dit is meer dan een klein dorpje. We willen weer tennisactiviteiten voor de jeugd in Arnemuiden zelf gaan organiseren en nieuwe jeugdleden werven. We horen het ook van ouders terug. Ze vinden het zonde, zo’n mooi tennispark, maar weinig mogelijkheden voor de jeugd. Voor hen is het natuurlijk een stuk praktischer als hun kinderen gewoon in Arnemuiden lekker kunnen tennissen. Maar in de tussentijd gaan we een samenwerking zoals met TV Dauwendaele zeker niet uit de weg.”