KNLTB Vlag wapperen wind

Heel Twente loopt elk jaar uit voor het teamtoernooi bij TC Lonneker

Het teruglopende aantal deelnemers aan tennistoernooien; het is een trend die de KNLTB samen met de clubs graag wil doorbreken. Vanwege drukke agenda’s, de opgave van vaak lange periodes van beschikbaarheid en overige verplichtingen bij het spelen van toernooien, zullen er nieuwe toernooivormen opgezet moeten worden die wél aansluiten op de behoeften van de tennisser. Bijvoorbeeld met de organisatie van een teamtoernooi. TC Lonneker organiseert al ruim vijfentwintig jaar ’ zo’n toernooivariant, het zogenoemde Sponsortoernooi. En met succes, want de afgelopen jaren werd ruim voor aanvang het maximumaantal teams bereikt.

De naam zegt het al; bij een teamtoernooi wordt er in teamverband een toernooivorm gespeeld. De organisatie bepaalt zelf of er singles of dubbels gespeeld worden. Een team dient minimaal twee tennissers te bevatten, maar verder is ook de grootte hiervan variabel. Een duel tussen twee teams kan bijvoorbeeld bestaan uit twee singlewedstrijden en één dubbel. Door te tennissen volgens de principes van Verkort Spelen kunnen er meer wedstrijden gespeeld worden op één dag.

Stampvol

Het deelnemersveld bij TC Lonneker is sinds de afgelopen jaren ver voor aanvang stampvol. Zestig teams met in totaal bijna vijfhonderd tennissers nemen het verspreid over twee weken tegen elkaar op. “Tennissers uit heel de regio Twente komen op het teamtoernooi af”, vertelt toernooileider Peter Scholten Linde trots. “Vooral de laatste jaren is het deelnemersveld gegroeid. Waar we eerst rond de veertig teams hadden, moeten we nu vaak vroegtijdig de inschrijving sluiten.”

Het toernooi werkt met vier verschillende speelcategorieën tussen speelsterkte 4 en 8. Na de poulefase starten in de tweede week van het toernooi de knock-outronden “Door verschillende speelsterkten te hanteren wordt het toernooi toegankelijk voor tennissers van elk niveau”, vervolgt Scholten Linde. “De grootste groep speelt in de categorie speelsterkte 7 en 8. Word je met jouw team eerste in de poule, dan loot je in de knock-outfase een team dat laatste eindigde.”

Aankleding

TC Lonneker besteedt veel aandacht aan de aankleding van het toernooi. Zo is aan elk team een sponsor verbonden, waardoor de club ervoor kan zorgen dat alle teams in dezelfde polo’s lopen, met uiteraard het bedrijfslogo op de tenues. “Teams regelen die zelf en over het algemeen werkt dat prima”, weet Scholten. “Daarnaast houden we er bij de planning rekening mee dat we wedstrijden verspreid over de week indelen, zodat teamgenoten naar de wedstrijden van elkaar kunnen kijken. Bij ons toernooi zit elk team minimaal één week lang in het toernooi. Dat zorgt ervoor dat er elke dag reuring is op het park. Ook heeft elke editie zijn eigen thema met een feestavond in dezelfde sfeer. Dat slaat enorm aan kan ik je vertellen. Het teamtoernooi staat in de regio Twente echt bekend als een evenement waar je bij móet zijn.”