KNLTB Vlag wapperen wind

G-padel bij TV Elckerlyc gaat als een lopend vuurtje door de stad

Wat ontstond als een leuk idee op een verjaardag, is inmiddels uitgegroeid tot een volwaardig padelaanbod voor mensen met een beperking. Tennis & Padel Vereniging Elckerlyc uit Purmerend werkt samen met de sportaanbieder en een zorginstelling uit de gemeente en ontvangt wekelijks onder begeleiding een groep enthousiaste G-padelspelers. “De wens is dat zij uiteindelijk écht een volwaardig lid worden van onze club en zich helemaal thuis voelen”, droomt voorzitter en padeltrainer Jeroen Havinga.

Tijdens de bewuste verjaardag viel het gespreksonderwerp op padel en de eventuele mogelijkheden om dit te beoefenen door mensen met een beperking. Zo is het balletje gaan rollen. “Het leek ons geweldig om iets te kunnen betekenen voor deze doelgroep”, vertelt Havinga. “We onderhielden contact met de mensen van zorginstelling de Prinsenstichting en zij gaven aan dat veel van hun bewoners graag een keer padel wilden speelden. Daarna sloot ook sportaanbieder Spurd aan en zo zijn we samen een plan gaan bedenken.”

De drie partijen trapten af met een speciale clinic G-padel. “Veertien bewoners van de Prinsenstichting namen deel aan de clinic. Zij vonden het allemaal één groot feest”, vervolgt Havinga. “Voor ons was wel duidelijk dat wij het plan voor G-padel nog verder moesten gaan uitwerken. Spurd had inmiddels de aanvraag voor een subsidie uitstaan. Omdat er vaak een behoorlijke tijd overheen gaat voordat alles geregeld is en we niet stil wilden staan, besloten we om gewoon door te pakken.”

Bewust werd er gekozen om laagdrempelig te beginnen. Havinga: “We introduceerden een vijfrittenkaart voor lessen G-padel. Elke week heeft een groepje van vijf spelers de mogelijkheid om deel te nemen aan de les. Personeel van de zorginstellingen begeleiden de deelnemers en weten precies wat zij fysiek aan kunnen.”

Havinga zelf verzorgt de padellessen. “Padel blijk een sport te zijn die prima geschikt is voor mensen met een minder ontwikkelde motoriek. Het speelveld is kleiner, het racket is makkelijker te gebruiken, de service gaat eenvoudig. De huidige groep heeft nu vier lessen gehad en je ziet ze groeien. De deelnemers hebben de grootste lol met elkaar en pakken het spelletje steeds beter op. En ook als padelleraar is dit een van de leukste groepen waar ik ooit mee gewerkt heb.”

Lopend vuurtje

De Purmerendse vereniging ziet de huidige opzet van het G-padel slechts als een begin. “De goede verhalen over het G-padel gaan als een lopend vuurtje door de stad”, vertelt Havinga. “Meerdere zorginstellingen hebben aangegeven ook interesse te hebben om aan te haken. We zijn nu bezig met het ontwikkelen van de plannen om het nog grootser aan te pakken. Eventuele subsidies en nieuwe sponsoren die onze plannen ondersteunen zouden daarbij helpen. Uiteindelijk willen we naar een situatie toe dat de deelnemers aan het G-padel, mits zij daartoe in staat zijn, écht geïntegreerd worden binnen de club. Je kan denken aan deelname aan leuke evenementen of het meespelen met toernooien. De club is trots om op deze manier een steentje bij te kunnen dragen aan de lokale maatschappij.”