KNLTB Vlag wapperen wind

Verkort Spelen bij open toernooi De Pettelaer; enthousiasme bij spelers en club

De wachttijd tussen wedstrijden is korter, de dag is voor de tennissers beter in te plannen en de toernooileiding is in staat om het toernooi nóg beter te organiseren. Dat zijn de voordelen die BTC De Pettelaer en de deelnemers ervaren met Verkort Spelen tijdens het jaarlijkse open toernooi. Het enthousiasme over de speelvorm is groot bij de Brabantse club en verenigingen in de omgeving nemen het succesvolle voorbeeld over. “De deelnemers weten inmiddels niet beter.”

Het idee om tijdens het open toernooi te tennissen volgens het principe van Verkort Spelen kwam volgens commissielid Bruni Debruijn bij toeval. Verkort Spelen houdt kortweg in dat er bij 1-1 in plaats van een volledige derde set een supertiebreak wordt gespeeld. De winnaar is de tennisser die als eerste tien punten behaalt, met een verschil van twee punten. “Twee jaar geleden was het tijdens ons open toernooi tropisch warm. Ter voorkoming van blessures en oververhitting van de tennissers hebben we er toen voor gekozen om de wedstrijden in te korten. Tot aan de finale hebben we deze vorm toen aangehouden.”

Kortere wachttijd

De reacties destijds waren overwegend positief. Nu, twee jaar later, is Verkort Spelen haast de normaalste zaak van de wereld. “Veel mensen snapten waarom we ervoor kozen om verkort te spelen, anderen waren overtuigd toen zij ervaarden wat de voordelen waren. Niemand heeft zin om lang te wachten tussen de wedstrijden. We plannen nu anderhalf uur per wedstrijd in, daar waar het eerder voorkwam dat duels twee uur of zelfs langer duurden. Die kortere tijd maakt het voor meer tennissers aantrekkelijker om mee te doen aan het toernooi.” Met een glimlach: “Natuurlijk hoor ik ook hier en daar wat negatieve geluiden over de supertiebreak, maar dat zijn vaak de mensen die hierdoor hun wedstrijd verloren hebben.”

Tijdens de finaledag hebben finalisten de mogelijkheid om te kiezen: Verkort Spelen of een ‘normale’ wedstrijd. “Als beide partijen een voorkeur hebben om een normale derde set te spelen, dan passen wij ons daar gewoon op aan.”

Meer wedstrijden per dag

Ook voor de toernooiplanning is Verkort Spelen een uitkomst. Per toernooidag kunnen er meer wedstrijden ingepland worden, waardoor de druk op de baancapaciteit behoorlijk wordt verlicht. “Met vorig jaar 285 deelnemers is de planning altijd een hele uitdaging. Lopen er zaken niet zoals gepland, dan kijken de tennissers als eerste naar de organisatie. Verkort Spelen is daarom ook voor ons een uitkomst.”

Inmiddels is Verkort Spelen tijdens het open toernooi niet meer weg te denken bij De Pettelaer. “Vrijwel alle tennissers zijn ermee bekend en weten haast niet beter. Er is veel tevredenheid. Omdat tennissers relaxter een toernooi kunnen spelen blijven zij ook langer hangen in ons clubhuis, wat natuurlijk de baromzet ten goede komt. Clubs in de omgeving nemen het initiatief over. Ik denk dat over een paar jaar Verkort Spelen tijdens een toernooi in heel Nederland als ‘normaal’ wordt ervaren. Wij zijn in elk geval niet van plan om weer terug te gaan naar het oude.”