KNLTB Vlag wapperen wind

Bij TV Arnolduspark spelen rolstoeltennissers mee met 8&9-competitie

De Hoofddorpse tennisvereniging TV Arnolduspark is een vereniging voor iedereen. Rolstoeltennissers doen daarom ook volledig geïntegreerd mee in de vereniging. Ze spelen bijvoorbeeld mee in de 8&9 competitie tegen valide tennissers, maar ook buiten de competitie doet de vereniging alles om rolstoeltennissers mee te laten doen met andere leden. Zo promoot de vereniging het rolstoeltennis binnen en buiten het tennispark.

De rolstoeltennissers bij TV Arnolduspark zijn geen apart groepje meer, legt clubmanager Jerome Könst uit. Met veertig rolstoeltennissers is het een serieuze groep die we onderdeel van de vereniging willen laten zijn. Die rollers zijn bij de vereniging gekomen vanuit de Stichting Rolstoeltennis Badhoevedorp, dat haar thuisbasis bij Sportpark De Wildenhorst aan de andere kant van snelweg A9 had. Voor de zomer zochten zij nog een plek om lekker door te kunnen tennissen. Dat hebben wij besproken en toen hebben we ze een speciaal lidmaatschap voor de zomer aangeboden.

Meer activiteiten met rollers

Als aparte stichting regelden de rollers nog veel zaken als competities onderling. Dat veranderde toen de 8&9-competitie in beeld kwam. Dat vonden ze mooi om aan mee te doen, omdat ze dan ook niet meer als apart groepje werden gezien. Ze waren meteen enthousiast. Vanaf dat moment is het ook meer gaan leven bij de andere leden van de tennisvereniging, zegt Könst.

 Bij de slotdag van de competitie vorig seizoen merkte Könst dat de leden oprechte interesse toonden in de rollers. Ze kregen vragen over hoe het nu werkt bij rolstoeltennis. Toen werd vanuit de leden al geopperd om meer activiteiten met de rollers te organiseren. Bij het Brightness Open NRT** Toernooi maken we daar op de vrijdag een mooie start mee: de rollers geven namelijk een clinic rolstoeltennis voor bezoekers en leden. Zo kan iedereen ervaren wat het is.

‘Nog veel onbekendheid’

Dit past in wat TV Arnolduspark als vereniging wil uitstralen, volgens Könst. We zijn heel erg bezig met het creëren van een veilige omgeving voor iedereen. De vereniging is één en daar horen de rollers ook bij. Om de integratie van rollers te bevorderen, probeert de vereniging het samen spelen met ‘lopers’ ook te promoten. Dat hebben ze al uitgeprobeerd met zaterdagavondtoernooien. Een roller speelde dan met een speler zonder beperking. We willen ook dat een roller gaat tennissen met de normale TOSS-groep. Dat het niet meer een aparte categorie is.

Vanuit alle leden wordt het initiatief goed ontvangen. Könst merkt dat er nog veel onbekendheid is over het feit dat rollers en tennissers zonder beperking tegen elkaar kunnen en mogen spelen. Er zijn ook leden die dit actief oppakken en al hebben voorgesteld om de rollers aan valide leden te koppelen. Zo kunnen de rollers ook meedoen met het vrij spelen. Als we een recreatief vrijdagavondtoernooi hebben dan moeten de rollers daar toch ook aan mee kunnen doen?

‘Iedereen kan tennissen!’

In totaal spelen nu veertig rolstoeltennissers bij TV Arnolduspark. Het competitieteam bestaat uit 10 rollers die elkaar afwisselen. We hebben door die groep en vanuit de Stichting Rolstoeltennis Badhoevedorp ook een regiofunctie gekregen. Ons park is volledig rolstoeltoegankelijk, dat maakt voor die leden natuurlijk een verschil, zegt Könst.

Könst ziet in het integreren van het rolstoeltennis in de vereniging een dubbelfunctie: We willen het rolstoeltennis binnen de club bekender maken en laten zien dat het kan. Ook buiten de club willen we laten zien dat tennis een geschikte sport is als je een beperking hebt. We willen bekend maken dat iedereen kan tennissen!