KNLTB Vlag wapperen wind

TV De Kegel houdt met Fair Play ‘goed zicht op wat er op de club gebeurt’

Ongewenst of niet integer gedrag past niet binnen de sport en daarmee ook niet binnen de tennissport. Vanuit die duidelijke stelling begon de KNLTB enkele jaren geleden met het project Fair Play, om te zorgen dat op en naast de tennisbaan iedereen, van pure recreant tot toptennisser, tennisleraar, scheidsrechter, toeschouwer, ouder of vrijwilliger, zich eerlijk en sportief gedraagt. Bovendien moeten ernstige misdragingen zoveel mogelijk worden bestreden en uitgebannen. Bij TV De Kegel beseffen ze goed hoe belangrijk dat is.

De Amstelveense tennisclub realiseert zich dat Fair Play iets is wat blijvend aandacht verdient en wat eigenlijk nooit een volbracht project is. “Want nu ik erover praat, bedenk ik me dat we er toch binnenkort weer een keer over moeten praten in het bestuur, dat het weer eens op de agenda moet”, zegt Petra Versluys, verantwoordelijk voor de communicatie bij De Kegel.

Gedragscodes online

“We willen dat iedereen verantwoord en correct met elkaar omgaat. Dat is heel belangrijk voor onze leden, maar ook voor de mensen die hier komen om even te tennissen. We zijn gevestigd op een commercieel tennispark, en iedereen die hier komt moet zich op zijn gemak voelen.” Daarom heeft TV De Kegel ook heldere gedragscodes voor verscheidene doelgroepen en een reglement Fair Play op de website staan, geïnspireerd op materiaal van de KNLTB. En alle vrijwilligers op bestuurlijk niveau hebben een gedragscode ondertekend. “En we hebben ook het Fair Play-bord hier op het park staan. Want ik vind ook; de KNLTB heeft al deze informatie en biedt heel bruikbare, complete pakketten. Dan willen we daar ook gebruik van maken.”

Er hebben zich tot op heden geen ernstige vergrijpen of misdragingen voorgedaan op het park van De Kegel. Maar kleinere incidenten komen ook bij De Kegel voor. “En die willen we zoveel mogelijk voorkomen. Zeker tijdens trainingen en wedstrijden van de jeugd. Vandaar dat we ook wekelijks contact hebben met de World Tour-commissie en ook dit soort zaken bespreken. Het komt voor dat ouders langs de kant iets zeggen wat niet door de beugel kan of de kinderen toespreken op een onprettige manier. Dan spreekt iemand van de jeugdcommissie de persoon hier ook duidelijk op aan.”

‘Lastig, maar bespreekbaar’

In de tweede week van augustus werd op de banen van De Kegel het jaarlijkse Open toernooi gespeeld. “Daar hebben we ook een praktijkgeval bij de hand gehad”, blikt Versluys terug. “Een discussie op de baan escaleerde, de persoon in kwestie liep uiteindelijk boos de baan af. We hebben toen ook direct uitgezocht wie het was, of er wellicht eerder incidenten zijn geweest. Later heeft een ander op het park nog een onacceptabel scheldwoord gebruikt en met materiaal gegooid. We hebben dat direct aan de kaak gesteld en bij de wedstrijden van deze deelnemer iemand neergezet die alles onder controle hield. Het toernooi was echter ook een goed bewijs dat de mensen elkaar hier corrigeren als dat nodig is, dat iedereen heel goed met elkaar omgaat. Dat is fijn om te zien.”

Er zijn altijd meer maatregelen mogelijk om een prettige, veilige sfeer op de club te waarborgen en excessen zo veel mogelijk uit te bannen. Dat beseft TV De Kegel ook. “Het is momenteel bijvoorbeeld niet zo dat wij alle vrijwilligers op de club een gedragsverklaring laten ondertekenen. Dat zijn best lastige kwesties, maar ook kwesties waar we over moeten praten. We moeten ons afvragen of we daar niet nog meer voor moeten regelen. Dus goede redenen om binnenkort weer eens over te praten in het bestuur.”

Wil je op jouw club aan de slag met Fair Play? Ga dan naar knltb.nl/fairplay en kijk wat je kunt doen zodat alle leden van jouw club in een veilige omgeving kunnen tennissen.