KNLTB Vlag wapperen wind

TV Barendrecht brengt met Sportcafé sportverenigingen dichter bij elkaar

Als bestuur van een tennisvereniging kan het nuttig zijn om kennis te delen in het lokale netwerk van sportverenigingen. Dit levert namelijk nieuwe samenwerkingen en inzichten op. Netwerkbijeenkomsten zijn daarom het ideale moment om de banden met andere besturen en de lokale politiek aan te halen. TV Barendrecht bewijst dit al enkele jaren met succes met een halfjaarlijks Sportcafé. Initiatiefnemer Leon van der Wilk, voorzitter bij TV Barendrecht, ziet door de laagdrempelige avonden meer samenwerking tussen verenigingen ontstaan. 

Het idee voor een sportcafé ontstond in 2014 toen Van der Wilk in gesprek raakte met collega-bestuurder Ronald Huijgen, voorzitter bij de gymvereniging. We hadden elkaar nog nooit gesproken, maar toen we aan de bar bij ons op de tennisclub zaten bedachten we dat het toch handig zou zijn om meer met elkaar te kunnen delen. Je hebt als sportvereniging best veel gemeenschappelijk.

Uit dat eerste gesprek van de twee Barendrechtse voorzitters kwam al vrij snel een eerste netwerkbijeenkomst met twintig bestuursleden. Dat sportcafé is ondertussen al uitgegroeid tot een halfjaarlijkse bijeenkomst met ruim vijftig bestuursleden, waarmee bijna alle verenigingen in de gemeente vertegenwoordigd zijn. De gemeente Barendrecht sloot ook aan bij het Sportcafé, omdat ze het een goed initiatief vonden. De wethouder van Sport krijgt bij ons ook een podium om beleid toe te lichten en ook om behoeftes onder besturen te peilen.  

Kennis delen en netwerken

Bij de afgelopen editie in juni waren ook ambtenaren van andere gemeentes te gast om te kijken hoe de Barendrechtse verenigingen het Sportcafé hebben opgezet. Er zijn meer gemeentes die zo'n avond proberen op te zetten. Bij ons is het echt de combinatie tussen kennis delen en netwerken. Ik denk dat de kracht van ons Sportcafé ook er in zit dat het vanuit de verenigingen zelf is gekomen.

Dat is te merken in de onderwerpkeuze van de avonden, vertelt Van der Wilk. Het programma bepalen we aan de hand van input van de verenigingen. Als een bestuur ergens meer over wil weten dan zetten we dat op de agenda. Zo zorgen ze iedere keer weer voor een afwisselende avond. Bij het Sportcafé in juni hadden we vanuit de tennisvereniging een workshop gegeven hoe je de nieuwe privacywetgeving kunt aanpakken en waar je aan moet denken. Maar we lieten ook iemand die sportpsychologie heeft gestudeerd een presentatie houden over mentale begeleiding.

Gastvereniging

Een vast onderdeel van de avond is een interview met de voorzitter van de gastvereniging. We zijn altijd bij een andere vereniging te gast. Dan zie je hoe de kleine schietvereniging eruit ziet tot een grote voetbalclub. Van der Wilk probeert ook iedere keer een bekende sporters uit Barendrecht een verhaal te laten vertellen. In juni had hij Albert Stuivenberg, assistent voetbalbondscoach van Wales, en tennisster en Nederlands kampioen tennis (2017)  Chayenne Ewijk nog op één avond. Chayenne is nog bij TV Barendrecht begonnen en vertelde alles over haar prestaties op buitenlandse toernooien en haar Nederlandse titel.

Derde helft

De combinatie tussen kennis delen en netwerken is volgens Van der Wilk belangrijk bij het Sportcafé. Na afloop bij de derde helft gaat iedereen met elkaar in gesprek. Ik heb wel gezien dat daardoor meer samenwerking tussen verenigingen is ontstaan. Als een vereniging bijvoorbeeld met een nieuw kassa-systeem bezig is dan bellen ze met een andere club om hun ervaring daarmee te horen. Ook is de Gezonde Sportkantine bij diverse Barendrechtse verenigingen geïntroduceerd als uitkomst van het Sportcafé, waarin Wilfred Genee vorig jaar te gast was. Van der Wilk mocht daarvoor zelfs een cheque ontvangen in het tv-programma Voetbal Inside.

Gezamenlijke thema's

Van der Wilk denkt dat besturen van sportverenigingen veel meer van elkaars kennis gebruik kunnen maken. We hebben gezien dat besturen veel gezamenlijke thema's hebben. Je bent dan doorgaans afhankelijk van de kennis van de bestuursleden, terwijl die zelfde thema's aan een andere bestuurstafel misschien al lang zijn besproken.

Voor tennisverenigingen die een zelfde soort sportcafé willen opzetten heeft Van der Wilk een duidelijke tip: Je kunt er een half jaar over vergaderen, maar het is gewoon een kwestie van enthousiasme en doen. Kijk samen waar behoefte aan is. Het is vooral belangrijk dat je serieuze en praktische onderwerpen combineert met meer luchtige onderdelen en afsluit met een netwerkborrel, dat is natuurlijk hartstikke belangrijk.