KNLTB Vlag wapperen wind

TC Hilten stoomt zichzelf klaar voor de toekomst

Klaar zijn voor de toekomst. Dat was het credo voor TC Hilten, gevestigd in Tennis- en Squashcentrum De Hiltenhal in Hilvarenbeek. Om de toekomst met vertrouwen tegemoet te zien, zijn er meer activiteiten ontplooid en is het centrum omgedoopt tot Allround Racketsport Centrum. Onlangs werden namelijk in Hilvarenbeek twee padelbanen en een beachtennisveld geopend. Bovendien heeft de club heel bewust gekozen het ledenadministratiesysteem KNLTB.Club en de bijbehorende ClubApp in gebruik te nemen. “Je moet mee gaan met de ontwikkelingen, je kunt niet stil blijven staan.”

TC Hilten telt ongeveer 100 jaarleden, maar sinds de introductie van padel en beachtennis, is eigenlijk lastig te zeggen hoeveel leden er werkelijk zijn. “Want we bieden veel verschillende soorten lidmaatschappen aan”, aldus Remco de Ruijter, uitbater van het gehele park en voorzitter van TC Hilten. “Voor verschillende activiteiten, maar ook voor verschillende perioden. We hebben bijvoorbeeld een maandlidmaatschap en een lidmaatschap voor alleen de zomerperiode, als veel andere sporten stil liggen.”

Het moest anders

Bovendien kunnen de binnen- en buiten-tennisbanen, padelbanen, squashbanen en het beachtennisveld ook gehuurd worden door niet-leden. Leden, niet-leden, padelfanaten, beachtenissers, tennissers, squashers, ze zijn allemaal te vinden op het park in Hilvarenbeek. Ze spreken elkaar, ontmoeten nieuwe mensen, en raken zo ook geïnteresseerd in andere sporten dan waar ze voor kwamen. Zo versterken de verschillende racketsporten elkaar. Er is duidelijk meer reuring op de club dan voorheen en daar was het de verenging om te doen. Want dat het anders moest, daar was De Ruijter al een tijdje uit. “Meer leven, meer activiteiten op de club in het algemeen komt alle sporten die wij aanbieden, ten goede. Zo’n sfeer op de club is altijd beter dan te veel stille momenten.”

TC Hilten was altijd een tennisvereniging met drie gravelbanen en vier indoorbanen. Om padelbanen en beachtennis mogelijk te maken, werd uiteindelijk één gravelbaan opgeofferd. “Met pijn in het hart”, geeft De Ruijter toe. “Want ik ben zelf een fanatiek tennisser en hecht erg aan gravel. Maar er moest iets gebeuren en dan heb ik het niet zomaar over het opkrikken van het aantal leden. We wilden in het algemeen meer bieden. Meer diversiteit, meer activiteiten, meer mogelijkheden voor de mensen die op ons park komen. En natuurlijk kan dat uiteindelijk ook positief uitpakken voor je ledenaantal.” Dat zou mooi zijn, maar in Hilvarenbeek kijken ze verder dan dat. “We hebben ons afgevraagd; hoe kunnen wij ons nog meer onderscheiden dan andere tennisclubs? Dat is uiteindelijk ook voor de hele regio goed, dat we niet allemaal precies hetzelfde aanbieden.”

Digitale mogelijkheden omarmen

Juist omdat vernieuwing en vooruitgang in bijna alle plannen van TC Hilten een rol spelen, wil de club ook op technologisch vlak aansluiten bij de laatste ontwikkelingen. Om die reden heeft de vereniging er voor gekozen het systeem KNLTB.Club en de bijbehorende ClubApp in gebruik te nemen. Bovendien is Hilten zo goed als klaar om via KNLTB.Club een nieuwe website te lanceren. De technische noviteiten kennen nog enkele kleine kinderziektes, maar dat Hilten de nieuwe digitale producten van de KNLTB moet omarmen, is voor De Ruijter vanzelfsprekend. “Het is heel belangrijk om hierin mee te gaan. Iets organiseren, een speelmaatje zoeken, zorgen dat je een baan hebt, we doen het nu heel veel via App-groepjes. Kan dat binnenkort allemaal via de ClubApp, dan wordt het veel makkelijker, sneller en flexibeler. Dat is echt van deze tijd.”

Vernieuwing was nodig bij TC de Hilten, daar is De Ruijter van overtuigd. En dus was de club ook bereid te investeren in de  aanpassingen en ontwikkelingen op het tennispark. Want twee padelbanen en een beachtennisveld kosten veel geld. “Je moet er goed over nadenken en het verantwoord aanpakken”, drukt De Ruijter andere verenigingen op het hart. “Wij wilden naast padel ook nadrukkelijk beachtennis aanbieden én het park was op een aantal vlakken sowieso aan een opknapbeurt toe. We hebben naast een eigen investering ook moeten lenen, maar met een relatief klein risico. Ik snap dat veel heel verenigingen meer reuring en meer aantrekkingskracht willen creëren, maar stort je niet zomaar diep in de schulden. Denk er goed over na.”