KNLTB Vlag wapperen wind

Meedoen aan de competitie is normaal voor Tenniskids-spelers TC Tilburg

Nog niet voor elke tennisser is het vanzelfsprekend om deel te nemen aan de competitie, maar de jeugd bij TC Tilburg weet haast niet beter. Daar worden Tenniskids-spelers automatisch ingeschreven voor de Rode, Oranje en Groene competitie. Ook de oudere jeugd komt uit in competitieverband. De volgende stap is een alles-in-1-pakket waar ook deelname aan tennislessen bij inbegrepen zit. “Vooral voor de Tenniskids-ouders is het doodnormaal dat hun kinderen meedoen aan de competitie”, vertelt Arno Sparidaens, bestuurslid van TC Tilburg.

In tegenstelling tot sporten als voetbal en hockey, is het niet voor alle tennissers een even uitgemaakte zaak dat zij deelnemen aan de competitie. Terwijl het spelen van wedstrijden voordelen oplevert voor zowel club als de tennissers. Vandaar dat het goed is om bij de beginfase van het lidmaatschap kinderen al in aanraking te laten komen met een vorm van competitie. Het hanteren van een all-in-1-lidmaatschap voor de jeugd draagt hier positief aan bij. Het heeft daarnaast als voordeel dat ouders één vast bedrag betalen.

‘Ze groeien ermee op’

“Beginnende kinderen en hun ouders weten niet beter of competitietennis hoort bij de sport”, beweert Sparidaens. “Wij schrijven de Tenniskids-spelers in voor de World Tour en de evenementen die wij als club voor hen organiseren. Wie écht niet mee wil doen om wat voor reden dan ook kan dit altijd aangeven, maar in de praktijk komt dit bij ons haast niet voor. Het is vanzelfsprekend dat kinderen in het weekend wedstrijden spelen. Zij groeien ermee op.”

Soepele overgang

TC Tilburg biedt voor het tweede jaar het all-in-1-lidmaatschap aan. De overgang naar het automatisch deelnemen aan de competitie verliep volgens Sparidaens soepel. “In de aanloop naar de afgelopen twee competities organiseerden we infoavonden om de ouders te informeren wat er allemaal komt kijken bij het spelen van competitie. Zo werden zij niet overvallen door het besluit. Dat werd erg gewaardeerd. Het zorgde er ook direct voor dat ouders onderling afspraken met elkaar maakten. De oudere jeugd zag nog wel wat haken en ogen, omdat zij op een leeftijd komen dat zij te maken hebben met schoolverplichtingen en bijbaantjes. Maar ook daar zie je een omslag. Voorwaarde voor succes is dat je consequent blijft en voor een langere tijd deze werkwijze hanteert.”

Ook tennislessen in lidmaatschap

Voor het komende seizoen bevat het all-in-1-lidmaatschap ook deelname aan tennislessen. “We willen dat onze jeugdleden met zoveel mogelijk plezier tennissen en het volgen van lessen draagt daaraan bij”, beredeneert Sparidaens. “We bekijken wel zorgvuldig of dit lidmaatschap voor iedereen past. Want voor tennissers die de sport even op een lager pitje hebben gezet of tennislessen volgen bij een gecertificeerde tennisschool zijn uitzonderingen te maken. Daarnaast zijn we coulant met de extra kosten die bij het lidmaatschap komen kijken. Ouders kunnen de kosten in vier termijnen betalen. In dit bedrag zit ook een stukje investering als club, zodat we de kosten voor de ouders zo laag mogelijk kunnen houden. De vereniging wil meer jeugd voor een langere tijd aan zich binden en wij denken dat ons dat op deze manier gaat lukken.”