KNLTB Vlag wapperen wind

Buddytoernooi bij LTC Hofgeest laat leden kennismaken met wedstrijden én met elkaar

Op zaterdag 23 juni stond bij LTC Hofgeest het jaarlijkse Buddytoernooi voor 8 en 9-spelers op het programma. De twee buddy’s van de club hebben de taak nieuwe leden op te vangen en ze te helpen hun weg te vinden binnen de vereniging. Want voor nieuwelingen is dat soms best lastig. Het toernooi is ook een initiatief om mensen bij de club te betrekken en ook dit jaar was het weer een succes. “Iedereen was laaiend enthousiast.”

Met het Buddytoernooi slaat Hofgeest eigenlijk twee vliegen in één klap. Leden leren andere leden kennen én ze kunnen proeven aan het spelen van wedstrijden, wat voor deze doelgroep geen vanzelfsprekendheid is. “Het zijn inderdaad over het algemeen mensen die het spelen van wedstrijden best een beetje eng vinden”, zegt Marjo Holdorp, één van de buddy’s bij Hofgeest. “Maar het is heel divers, want er doen ook mensen mee die al hebben deelgenomen aan de 8&9 Tennis.”

Starterstoernooi

Het blijft niet alleen bij een toernooi in Velserbroek, het is eigenlijk een volledig programma voor de 8-tjes en 9-tjes. Holdorp: “We betrekken onze tennisschool, Muller & Van Dijk ook bij deze dag, vooral omdat veel van de mensen die zij les geven, in deze categorie vallen. Zij geven in de ochtend een clinic. Dan volgt de lunch en in de middag gaan we de baan op voor de wedstrijden.”

Iedereen speelde ‘s middags drie dubbelpartijen, tegen wisselende tegenstanders en met wisselende partners. De wedstrijden werden afgewerkt op tijd en in een kortere vorm: bij deuce volgde direct een winnend punt, zodat games niet te lang zouden duren.

Gezien de opzet, het achterliggende doel en de beoogde doelgroep heeft het toernooi in Velserbroek veel weg van een Starterstoernooi, één van de nieuwe toernooivormen uit het project Toernooien Nieuwe Stijl van de KNLTB. “Dat is zeker zo”, zegt Holdorp, die de organisatie op zich nam samen met Buddy-collega Esther Mens. “Maar we zaten dan wel weer een beetje met de vraag of we het in dit geval zo wilden noemen. Omdat de groep zo divers is, zijn er ook mensen die zichzelf helemaal niet zien als starter. We hebben eraan gedacht het dan alleen voor de 9-tjes te organiseren. Ook omdat een deel van die spelers best terughoudend is als ze horen dat er ook 8-tjes meedoen. Maar met alleen 9-tjes wordt het deelnemersveld wel erg klein.”

Makkelijker meedoen

Uiteindelijk was het een zeer geslaagde dag. “Leuke wedstrijden, een gezellige sfeer, inderdaad zeer geslaagd”, blikt Holdorp terug. “Leden hebben elkaar ontmoet en veel bleven na de wedstrijden nog even hangen om samen een drankje te doen. Dat is natuurlijk heel goed als je wat nader kennis wil maken en gebeurt lang niet altijd vanzelf, maar nu dus wel!” De hoop is dan ook dat dat de deelnemers nu wat makkelijker aan andere evenementen meedoen. “We organiseren ook heel regelmatig een Buddytoss, na zo’n toernooi zie je toch wel dat mensen daar ook wat makkelijker op af komen. Vervolgens is de stap naar de ‘gewone’  toss ook wat minder groot.”

Marjo Holdorp kan het elke vereniging aanbevelen, een starterstoernooi of iets soortgelijks. “Maar de communicatie en hoe je het aanbiedt, daar moet je dus echt goed over nadenken. Je wil het voor alle potentiële deelnemers aantrekkelijk maken. De één deinst een beetje terug voor serieuze wedstrijden tegen te sterke tegenstanders, de ander vindt zichzelf juist te ervaren om als starter aangesproken te worden. Daar moet je een plan voor hebben.”