KNLTB Vlag wapperen wind

Win-win-winsituatie bij samenwerking tussen BSO’s, tennisschool en clubs uit Noord-Holland

De voorbeelden van tennisverenigingen die een succesvolle samenwerking hebben opgezet met basisscholen uit de buurt zijn er genoeg. Waarom laten we kinderen ook niet buiten schooltijd in aanraking komen met tennis, dacht men bij tennisschool De Kloek, actief in de kop van Noord-Holland. Het zocht contact met verschillende BSO’s die dichtbij een tennisvereniging gevestigd waren. Inmiddels doen veel kinderen bij BSO’s in diverse plaatsen aan tennis tijdens hun buitenschoolse verblijf. En dat geeft de betrokken tennisverenigingen een mooi kans om de club te promoten. “Een win-win-winsituatie”, vertelt Laurens Vredenburg, tennisleraar van De Kloek.

Vredenburg bracht geregeld zijn dochter naar een BSO en zag daar kinderen allerlei activiteiten doen. “Voetballen, touwtjespringen. Tennis past daar prima tussen, dacht ik. De banen zijn meestal leeg op de uren dat kinderen bij de buitenschoolse opvang verblijven, ouders zijn blij dat hun kinderen bewegen en de BSO kan zich onderscheiden met een professioneel tennisprogramma.”

Samen de perfecte oplossing vinden

De Noord-Hollandse tennisleraar liep enkele BSO’s binnen om zijn plannen te bespreken en zo is het balletje gaan rollen. “Elke BSO verkeert natuurlijk in een andere situatie”, gaat Vredenburg verder. “Je hebt te maken met grote en kleine groepen, een ruim of beperkt budget, veel of weinig baancapaciteit bij de tennisvereniging. We zijn dus samen gaan kijken naar een perfecte oplossing. De grotere BSO’s beschikken vaak over budget en zijn bereid te investeren als dat de ontwikkeling van de kinderen goed doet. Kleinere BSO’s gaan eerst in overleg met ouders of er ruimte is voor een bijdrage. Vaak staan de ouders hier positief tegenover. Wij verzorgen met de tennisschool de lessen en passen deze aan aan het niveau van de deelnemende kinderen. Vergelijkbaar met het niveau van Tenniskids@school.”

Zestien locaties

Inmiddels bieden zo'n tien BSO’s op verschillende locaties in de kop van Noord-Holland tennis aan hun kinderen. “Overal vinden de kinderen het leuk. Bij TV Obdam bijvoorbeeld kunnen kinderen acht weken lessen voor € 25,-. 32 kinderen maken hier gebruik van. Dan kom je al gauw op een mooi bedrag dat voordeel biedt voor alle partijen. Aan het einde van het traject krijgt iedereen een goodiebag met daarin onder andere een rode Tenniskids-bal zodat zij thuis kunnen blijven oefenen. Ook proberen we in samenwerking met de jeugdcommissies van de verenigingen overal een eindfeest te organiseren. Daarna is het aan de clubs om ervoor te zorgen dat de kinderen betrokken blijven. Ik schat dat zo’n 25% van elke groep ook na de lessen bij de BSO’s wil blijven tennissen.”

Maak het niet te duur, geeft Vredenburg mee als tip. “De kosten voor de ouders moeten zo laag mogelijk zijn. Het is in ieders belang dat kinderen in aanraking komen met tennis. En daar zijn BSO’s prima geschikt voor.”