KNLTB Vlag wapperen wind

TV Best kiest ledverlichting voor optimale beleving padel

TV Best is één van het snel groeiende aantal tennisverenigingen dat ervoor heeft gekozen naast tennis ook padel aan te bieden. Padel is een snel, dynamisch spel dat grote aantrekkingskracht kan hebben op potentiële nieuwe leden. En dat is waardevol voor TV Best, want ook voor de Brabanders is het best een uitdaging om een dalende trend in het ledenaantal om te buigen. Best pakt padel grondig aan en dat betekent dat ook de verlichting van de banen optimaal moet zijn. Dus koos Best voor ledverlichting van Philips. Bovendien betekent de keuze voor ledverlichting een forse besparing op de energierekening.

‘Horizontaal, weinig verstrooiing’

KNLTB-partner Philips Signify, voorheen Philips Lighting geheten, is specialist in ledverlichting, ook specifiek op het gebied van padel. Met de ruime expertise en grote ervaring op dit vlak kan het tennisverenigingen helpen de juiste keuze te maken. Bij de aanleg van padelbanen luistert die keuze nauw, zo ondervond Best. Want bij deze sport is zichtbaarheid van de bal in elke hoek van de baan essentieel.  “We hebben voor de verlichting niet voor niks gekozen voor Philips”, aldus Serge Bos van Rekresport, verantwoordelijk voor de aanleg van de banen. “Deze verlichting is horizontaal geplaatst, waardoor er heel weinig verstrooiing is. Bovendien levert het gebruik van ledverlichting een behoorlijke energiebesparing op.”

Hendry Dhondt, voorzitter van LTV Best, sluit zich daar volledig bij aan. “Speel je padel, dan maak je gebruik van de omheining en alle hoeken van de baan. Vandaar dat goede, egale verlichting op elke plek van groot belang is.”

Naast de egale, gelijkmatige verlichting en de lagere energiekosten, zijn er meer duidelijke voordelen van het gebruik van ledverlichting. Zo hebben de lampen geen opwarmperiode nodig, is er sprake minder lichtverspilling en minder lichthinder voor de omgeving en is ledverlichting eenvoudig te dimmen en heel flexibel te gebruiken, mocht er ineens meer of minder licht nodig zijn. Tenslotte heeft ledverlichting relatief weinig onderhoud nodig en heeft het een levensduur van maar liefst 25 jaar.

Subsidie

Best kon bij de bekostiging van de ledverlichting gebruikmaken van subsidie en daar zijn verscheidene mogelijkheden voor. Afgezien van eventuele provinciale en gemeentelijke subsidies, is er ook de jaarlijkse landelijke Subsidieregeling Energiebesparing en duurzame energie sportaccommodaties (EDS), die elk jaar in januari wordt opengesteld. Daarmee kunnen sportverenigingen in aanmerking komen voor subsidie bij investeringen in materiaal ter verduurzaming van de accommodatie. Dat kan oplopen tot 25 procent van de volledige investering. Bovendien is er de Stichting Waarborgfonds Sport (SWF). Wil je investeren in verduurzaming van je accommodatie maar heb je daarvoor niet de middelen, dan kan de SWF garant staan tot aan 100 procent van de investering, met een maximum van 250.000 euro.

Benieuwd naar de mogelijkheden op jouw club om over te stappen op ledverlichting? Neem contact op met de KNLTB Accountmanager in jouw district en bespreek de opties.