KNLTB Vlag wapperen wind

Kinderen met beperking beleven unieke ervaring met Tennis Battle bij TC ’t Weusthag

Voor het derde jaar op rij waren leerlingen uit het speciaal onderwijs te gast bij TC ’t Weusthag voor een uniek tennisevenement. In samenwerking met Special Heroes organiseert de Hengelose club de zogenoemde Tennis Battle, waarbij kinderen in de leeftijdscategorie tussen veertien en zeventien jaar op een laagdrempelige manier en in een voor hun vertrouwde omgeving in aanraking komen met tennis op een vereniging. Donderdag 14 juni vonden weer ruim vijftig tieners de tennisbaan. Eerder zette ook LTC Zutphen een vergelijkbaar evenement op.

Kinderen met een beperking ondervinden vaak een extra drempel om te sporten bij een vereniging. Special Heroes probeert in samenwerking met de clubs om het voor deze doelgroep zo makkelijk mogelijk te maken om te gaan sporten. Begin juni lieten Special Heroes en LTC Zutphen, in samenwerking met de KNLTB en Menzis, met de zogenoemde Tennis Battle veertig leerlingen van SBO het Mozaïek proeven aan het tennisspelletje. Na de compleet verzorgde ochtend verlieten de tieners met een grote lach het sportpark

“We laten hen met zoveel mogelijk sporten in aanraking komen, zodat de kinderen daarna samen met hun ouders de beste keuze kan maken”, vertelt Lizzy Bakker, die namens Special Heroes betrokken was bij beide Tennis Battles. “TC ’t Weusthag is, net als LTC Zutphen, een erg enthousiaste vereniging die veel aandacht besteedt aan G-tennis. Zij wilden iets extra’s doen voor kinderen met een beperking en daar is de Tennis Battle uit voortgekomen. Verschillende scholen uit het speciaal onderwijs krijgen een verzorgde tennisclinic en leerlingen die zich daar prettig bij voelen kunnen kinderen van andere scholen uitdagen voor een battle.”

Laagdrempelige tennisclinic

Marjolein Rörink-Barneveld was een van de tennisleraren van ’t Weusthag die lesgaf aan de groep enthousiastelingen. “We proberen het erg laagdrempelig te houden. Voor de meesten is het allemaal nieuw en onwennig. De oefeningen zijn daarom gebaseerd op de oefenvormen van Tenniskids rood en oranje. Voor de kinderen die het meer onder de knie hebben maken we het uitdagender en hebben zij zelfs de mogelijkheid om wedstrijden te spelen tegen leerlingen van andere scholen. Maar wie dat niet ziet zitten, speelt lekker tegen klasgenootjes.”

Een fijne bijkomstigheid is dat er leerlingen dusdanig enthousiast worden van tennis dat zij kunnen aansluiten bij het speciale lesprogramma van ’t Weusthag. “Maar het belangrijkste is dát zij sporten. Welke sport dat is, is van ondergeschikt belang”, benadrukt Rörink-Barneveld. “Een sportfunctionaris van de gemeente was aanwezig bij de Tennis Battle en begeleidde de kinderen en hun ouders in het maken van de juiste keuze. Als zij voor tennis kiezen is dat natuurlijk mooi meegenomen.”