KNLTB Vlag wapperen wind

Voorjaarscompetitie van start met meer dan 30.000 teams

Op 5 april begint de KNLTB Voorjaarscompetitie weer! Vanaf dat moment gaan maar liefst 30.032 teams de baan op voor wat velen beschouwen als de mooiste periode van het tennisseizoen. Het is ook het tweede seizoen dat de nieuwe competitievormen 8&9- en de Zomeravondcompetitie op het programma staan en die competities slaan behoorlijk aan, zo blijkt uit de deelnamecijfers.

Forse stijging

De 8&9-competitie, een ideale competitievorm voor iedereen die net begonnen is met tennis of voor degenen met (dubbel)speelsterkte 8 en 9 die graag competitie spelen op het eigen niveau, maakte in 2017 een mooie start met een totaal van 594 deelnemende teams van 368 tennisverenigingen. En een jaar later is sprake van een indrukwekkende groei. Dit seizoen doen maar liefst 669 teams mee en zijn vertegenwoordigen in totaal 431 clubs.

De Zomeravondcompetitie, voor spelers die in het weekend vaak verhinderd zijn of gewoon vaker dan eens per week competitie willen spelen, toont eveneens een forse groei. Waar bij de start in 2017 nog 888 teams van 409 clubs meededen, zijn dat in het huidige seizoen al 1.014 teams van 479 verengingen.

Ten slotte zijn 1.840 jeugdteams klaar om te starten in de Groene competitie en mag zeker de KNLTB Padel Voorjaarscompetitie niet onbenoemd blijven. Vorig jaar schreven zich 28 padelteams van 13 tennisverenigingen en-centra in en dit jaar zijn die twee getallen gestegen naar respectievelijk 86 en 33.

Verkort spelen

Verder is het voor alle deelnemers en tennisverenigingen goed om in gedachten te houden dat dit seizoen in alle dubbelpartijen verkort spelen geldt. Vorig jaar gold nog compact spelen, wat inhield dat een wedstrijdtiebreak (tot en met 10 punten, 2 punten verschil) werd gespeeld in plaats van een eventuele derde set en dat het Beslissend Punt Systeem (BPS) werd gehanteerd: bij 40-40 volgde direct een winnend punt. Bovendien konden clubs zelf kiezen of en op welke dag zij in alle duels compact spelen hanteerden.

Dit had het gewenste effect: kortere wedstrijden en beter planbare competitiedagen. Maar het was ook een wel heel rigoureuze verandering. Vandaar dat voor 2018, na diverse onderzoeken onder verschillende doelgroepen, gekozen is voor verkort spelen. Bij verkort spelen wordt de eventuele derde set vervangen door een wedstrijdtiebreak, maar er wordt geen BPS gehanteerd. Verkort spelen geldt in alle dubbelpartijen in de competitie.

Uitzonderingen

De enige uitzonderingen op deze regel betreffen de 8&9- en de Zomeravondcompetitie en de vrijdagavondcompetities in Rotterdam en Den Haag. Deze competitievormen startten vorig jaar met compact spelen en dat blijft zo. In deze competities wordt dus altijd gebruikgemaakt van een wedstrijdtiebreak in plaats van een derde set én van BPS. 

De Verenigingscompetitieleiders hebben bij de wedstrijdformulieren de nodige flyers en posters ontvangen om de voorwaarden en wijzigingen aangaande compact en verkort spelen op hun eigen vereniging goed onder de aandacht te brengen. Ook in het overzicht hieronder komen ze nog eens overzichtelijk aan de orde.

src=/link/d82848b83d6441c69927446b2b109ec0.aspx