KNLTB Vlag wapperen wind

Verbeter je trainingsvaardigheden; volg de cursus tot tennisleraar!

Tennisleraren hebben een essentiële functie in het tennislandschap in Nederland. Niet alleen bepalen zij voor een groot gedeelte de mate van plezier die mensen aan de tennissport beleven, ook hebben zij een grote invloed op het succes van een tennisclub. Leer jij anderen ook graag tennissen en wil je hier zo goed mogelijk in worden? Meld je dan aan voor een van de testdagen en kom erachter of de cursus tot tennisleraar iets voor jou is!

Tennisleraar zijn is meer dan alleen het lesgeven op de baan. De trainer is het visitekaartje van de club richting de leden en de vrijwilligers. Tijdens de cursus wordt dan ook aandacht besteed aan het samenwerken met het vrijwillig kader en het organiseren van activiteiten op de vereniging. Daarnaast is een moderne tennisleraar in staat om positief-kritisch feedback te geven op het functioneren van de tennisser en aan de hand van doelstellingen vorderingen te maken in het niveau.

Meer inzichten gekregen

Tennisleraar Mischa Roubos rondt binnenkort de cursus Tennisleraar KSS Niveau 3 af. Hij heeft zich naar eigen zeggen op veel verschillende gebieden ontwikkeld. “De cursus heeft mij zoveel meer inzichten gegeven om als leraar mijn werk goed  te kunnen doen”, verklaart de veertiger. “Vooral het reflecteren van je eigen voorkomen ervaarde ik als heel leerzaam. Alleen wanneer je zelf open staat om je ontwikkelpunten te verbeteren, kun je de ontwikkeling van tennissers in kaart brengen. Je leert om doelen te formuleren waar je samen met de tennisser naar toe kunt werken. Uiteindelijk gaat het erom dat je vanaf het eerste contactmoment het de tennisser naar de zin maakt. Deze manier van werken helpt daarbij.”

‘Passie overbrengen’

En juist dat directe contact met mensen is wat Nick Peters zo aantrekt in het vak van tennisleraar. Het vormde voor hem een belangrijke reden om eveneens de cursus Tennisleraar KSS Niveau 3 te doen. De 23-jarige Peters is nog met de opleiding bezig. Die volgt hij één dag in de week in Houten, naast zijn baan in de logistiek bij PostNL. “Ik tennis al lange tijd fanatiek bij TC Bilthoven, ik heb de tennissport altijd geweldig gevonden. Én ik vind mensen beter zien worden en beter maken ook heel erg leuk, daar wilde ik meer over leren.”

Nick krijgt elke vrijdag les en op die dagen is de ochtend gereserveerd voor theorie en komt in de middag de praktijk aan bod. “En in het praktijkgedeelte werken we vaak met proefleerlingen. Zij komen gewoon lessen en jij, als tennisleraar in opleiding, mag die lessen geven. Dat betekent dus ook dat je heel serieus moet nadenken over zaken als: welke mensen komen er, welke oefenstof ga ik behandelen, hoe wil ik het vandaag aanpakken. De theorie die je leert, kun je in de praktijk gelijk toepassen. Bovendien maakt deze mix van theorie en praktijk de lesdagen heel leuk.”

Zijn passie voor tennis overbrengen op anderen, daar is het Nick Peters om te doen. “Anderen net zo enthousiast maken over tennis als je zelf bent, is echt heel erg leuk. Werk je graag met mensen, heb je passie voor de tennissport en wil je die passie graag overbrengen, dan moet je zeker de opleiding tot tennisleraar gaan doen.”

Testdagen

In de komende maanden worden testdagen gehouden waarbij tennissers met speelsterkte tussen de 1 en 5 een kijkje kunnen nemen bij een opleidingsdag en kunnen proeven of de cursus iets voor hen is. Ook ga je zelf de baan op om de tennissen. Hierbij wordt door experts van de KNLTB gekeken naar de vaardigheden van de tennissers en kunnen de spelers rekenen op feedback om eventueel in aanmerking te komen voor de cursus. Roubos: “Je krijgt tips over bepaalde vaardigheden, zoals de manier van slaan. Zo kun je tijdens de tennislessen de oefening op de juiste manieren uitbeelden. Ik vond het fijn om inzichten te krijgen op welke punten ik mij kon verbeteren.”

 De testdagen worden gehouden op:

  • Maandag 9 april
  • Maandag 28 mei
  • Donderdag 14 juni

De locatie is Sportcentrum Oudenrijn, Vleuten- De Meern. Bekijk de website van de KNLTB voor meer informatie. Inschrijven kan via de aanmeldpagina.