KNLTB Vlag wapperen wind

Pilot Groene Club: clubs kunnen jaarlijks 7.000 euro besparen op energie

Vorig jaar werd onder de noemer De Groene Club, een initiatief van de KNVB, KNHB en KNLTB samen met de provincies Gelderland, Overijssel en Zuid-Holland, een pilot gestart om clubs te helpen bij de verduurzaming van hun sportaccommodatie. Aan de pilot doen dertig clubs mee en donderdag werden tijdens de Dag van de Sportaccommodaties in Houten de eerste bevindingen bekendgemaakt. Die zijn met recht spectaculair. De gemiddelde club kan per jaar maar liefst 7.000 euro besparen.

In deze pilot gaat hem om 20 voetbal-, 5 hockey- en 5 tennisclubs uit de genoemde provincies. Uit de energiescans op de clubs, bedoeld om een beeld te krijgen van hun huidige energieverbruik, blijkt dat een club gemiddeld 42.000 kWh elektriciteit en 2.600 m3 gas kan besparen door het nemen van duurzame maatregelen. Dat kan bij alle 5.000 Nederlandse voetbal-, tennis en hockeyclubs samen in Nederland jaarlijks leiden tot maar liefst 13 miljoen m3 minder gasverbruik en een afname in het elektriciteitsverbruik van 210 GWh. Dit staat gelijk aan het jaarlijkse gas- en elektriciteitsverbruik van respectievelijk 8.600 en 60.000 huishoudens. De belangrijkste resultaten van de energiescans en -adviezen zijn gevangen in een overzichtelijke infographic.

Duurzame maatregelen

De meeste clubs kunnen snel en eenvoudig starten met besparen door bijvoorbeeld de binnenverlichting te vervangen met ledverlichting en bewegingssensoren en tijdschakelaars in gebruik te nemen. Veelvoorkomende grote maatregelen zijn ledverlichting voor veld- en baan, zonnepanelen en zonneboilers voor de verwarming van douchewater. Clubs die alle maatregelen uit het energieadvies daadwerkelijk nemen, staan voor een totale investering van 72.500 euro en verdienen die gemiddeld in tien jaar terug.

Deelnemen

Wellicht kan ook jouw tennisvereniging fors besparen op het energieverbruik. Wil je meer weten over het traject van De Groene Club? Kijk dan op www.degroeneclub.nl. Heb je vragen? Stel ze via degroeneclub@knvb.nl. Naar verwachting kunnen nieuwe clubs vanaf september 2018 deelnemen aan De Groene Club.