KNLTB Vlag wapperen wind

Nieuw in de KNLTB Voorjaarscompetitie: verkort spelen

Minder lange toernooi- en wedstrijddagen die beter passen in de drukke agenda’s van veel tennisleden en waardoor ook nog eens de druk op de baancapaciteit verlicht. Dat zijn in het kort de grootste voordelen van verkort spelen. En hoewel de meeste clubs en zeker de Verenigingscompetitieleiders ervan gehoord hebben, kan het geen kwaad nog eens te benadrukken dat verkort spelen in de KNLTB Voorjaarscompetitie 2018 die volgende week van start gaat, geldt in alle gemengd- en dubbelpartijen.

Verkort spelen houdt in dat bij een 1-1 stand in sets in plaats van een volledige derde set een wedstrijdtiebreak tot en met tien punten (2 punten verschil) volgt. In 2017 konden clubs tijdens de Voorjaarscompetitie al kiezen voor compact spelen. Dat hield in dat behalve de wedstrijdtiebreak in plaats van een derde set, tevens bij 40-40 direct een winnend punt werd gespeeld (Beslissend Punt Systeem). Dat maakte de competitiedagen zeker korter, maar werd ook ervaren als een zeer rigoureuze verandering, zo bleek uit onderzoeken onder verschillende doelgroepen. Vandaar dat in de komende Voorjaarscompetitie in alle dubbelpartijen verkort spelen wordt gehanteerd.

Uitzonderingen

Op deze regel bestaan echter wel enkele uitzonderingen. De nieuwe competitievormen, de 8&9- en de Zomeravondcompetitie, en de vrijdagavondcompetities in Rotterdam en Den Haag spelen compact. In deze competities wordt dus altijd gebruikgemaakt van een wedstrijdtiebreak in plaats van een derde set én van BPS.

Informeer leden

Verenigingen doen er goed aan alle competitiespelers (nogmaals) te informeren over verkort spelen. De posters en flyers die alle Verenigingscompetitieleiders hebben gekregen bij de wedstrijdformulieren, kunnen hierbij helpen. Ook de clubwebsite, social media en een nieuwsbrief zijn geschikte kanalen om het onderwerp extra onder de aandacht te brengen.

Alle informatie over verkort spelen kun je ook nog eens teruglezen op www.centrecourt.nl/verkort.